U trendu

Zelenski i šef atomske agencije UN razgovarali u Zaporožju

 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem o situaciji u nuklearnoj elektrani u Zaporožju.

Grosi je rekao da je zabrinut situacijom u elektrani, koja je od početka ruske invazije više puta ostajala bez struje i morala da se napaja iz dizel generatora za hitne slučajeve, i da ona „ne postaje ništa bolja“.

On je istakao da je situacija u fabrici i dalje napeta zbog militarizacije područja oko nje i stalnih nestanka struje u elektrani koju drže ruske snage.

Zelenski i Grosi sastali su se u gradu Zaporožje, koji se nalazi na teritoriji pod kontrolom Ukrajine, oko 50 kilometara severoistočno od istoimene nuklearne elektrane.

Grosi planira da poseti elektranu, najveću u Evropi, ove nedelje a IAEA ima stalno osoblje stacionirano u njoj, koja nadgleda rad.

To je druga poseta Grosija elektrani od početka ruske invazije na Ukrajinu. On je ranije predložio uspostavljanje bezbednosne zone oko lokacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar