U trendu

Zelenski: Odluka Kanade o vraćanju turbine opasna

KIJEV – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je kao opasnu odluku Kanade da vrati Nemačkoj rusku turbinu za gasovod Severni tok 1.

Zelenski je u video obraćanju podsetio da je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo predstavnika Kanade zbog, kako je ocenio, apsolutno neprihvatljivog isključenja iz režima sankcija prema Rusiji, prenosi Interfaks Ukrajina.

Zelenski smatra da je zapravo reč o transferu u Rusiju i postavlja pitanje ako Moskva može da dobije takvo izuzeće od sankcija, kakve će izuzetke tražiti sutra.

Prema njegovom mišljenju, to je veoma opasno pitanje i to ne samo za Ukrajinu, već i za sve zemlje demokratskog sveta.

Zelenski tvrdi da će odluka o izuzeću od ankcija u Moskvi biti shvaćena isključivo kao znak slabosti i da sada nema sumnje da će Rusija pokušati ne samo da maksimalno ograniči, već da u najkritičnijem trenutku potpuno obustavi isporuke gasa Evropi.

Predsednik Ukrajine dodaje da je još moguće preispitati odluku o turbini i ocenjuje da Rusija nikada nije igrala po pravilima u energetskom sektoru i da neće igrati sada ako ne vidi snagu.

Kanada je ranije saopštila da će odobriti ukidanje sankcija na vraćanje popravljenih ruskih turbina Nemačkoj, jer su one potrebne Gaspromu za održavanje rada gasovoda Severni tok 1.

Kanadska vlada navela je da će taj potez olakšati nastavak procedura za prelaz sa ruske nafte i gasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.