U trendu

Zelenski položio zakletvu i raspustio parlament

KIJEV – Volodimir Zelenski (41) danas je u Vrhovnoj radi položio zakletvu na početku petogodišnjeg mandata predsednika Ukrajine i odmah zatim raspustio parlament.

Raspuštanje parlamenta bilo je jedno od obećanja u njegovoj predsedničkoj kampanji, s obzirom na to da je tu instituciju označio kao grupu ljudi zainteresovanu samo za samobogaćenje, podseća AP.

Pre nego sto je raspustio parlament, Zelenski je u obraćanju zatražio od poslanika da usvoje zakon protiv nezakonitog bogaćenja i podrže njegov predlog da budu smenjeni ministar odbrane, šef ukrajinske službe bezbednosti i glavni tužilac.

Svi oni su saveznici bivšeg predsednika Petro Porošenka.
Obraćajući se poslanicima, Zelenski je pozvao na okončanje rata u regionu Donbasa, ističući da će to biti njegov prvi cilj kao predsednika Ukrajine.

„Naš prvi zadatak je da postignemo primirje u Donbasu“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je podvukao da je spreman da preduzme nepopularne mere kako bi rat bio okončan.

„Ako treba, spreman sam da izgubim svoju poziciju da bismo postigli mir“, rekao je Zelenski.

On je dodao da je važno da Ukrajina vrati „izgubljene teritorije“.

„I Krim i Donbas su ukrajinske zemlje, gde smo izgubili ne samo teritoriju, već, što je još važnije, i narod“, naveo je novi predsednik.

On se obratio građanima Krima i Donbasa na ruskom, rekavši da oni za Ukrajinu nisu strani državljani.

Zelenski je izrazio spremnost da započne dijalog o postizanju primirja u Donbasu, insistirajući da ukrajinski zatvorenici moraju da budu vraćeni.
Zelenski je na početku sednice Vrhovne rade u zakletvi obećao da će braniti suverenitet i nezavisnost Ukrajine u svim delima.

„Obećavam da ću brinuti o dobrobiti otadžbine i da ću braniti prava i slobode svih građana, da ću poštovati Ustav i zakone Ukrajine, da ću ispunjavati svoje dužnostiu interesu svih sunarodnika, da ću podići ugled Ukrajine u svetu“, rekao je novi predsednik.
Nakon toga, Zelenskom su predstavljeni simboli moći – buzdovan, značka predsednika Ukrajine i zvanicni pečat, a predsednica Centralne izborne komisije Tatjana Slipačuk predala mu je identifikaciju predsednika države.

Kako je izvestio AP, Zelenski je pre dolaska u Radu promenio tradiciju, tako da do parlamentra nije došao u svečanoj povorci, već je prošetao kroz park prepun ljudi.

Okružen četvoricom telohranitelja, on je „bacao petice“ sa nekima od posmatrača, a čak se i zaustavio da sa jednim od njih napravi selfi, prenosi AP.

Agencija navodi da je Zelenski, popularni komičar, pobedio protivkandidata, dosadašnjeg predsednika Petro Porošenka, u atmosferi koja je odražavala iscrpljenost Ukrajinaca svakodnevnom politikom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.