U trendu

Zelenski poručio da je Ukrajini potrebno još oružja

ATINA – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas u obraćanju grčkom parlamentu da su njegovoj zemlji potrebni protivvazdušni odbrambeni sistemi, artiljerijski sistemi, municija i oklopna vozila kako bi sprečili ruske napade.

„Što pre Ukrajina dobije ovu pomoć, više života možemo da spasemo u Ukrajini,“ rekao je Zelenski, prenosi agencija AP.

Ukrajinski predsednik je istakao razaranja koja su nastala u južnom lučkom gradu Marijupolju, a u kojem živi značajna grčko-ukrajinska zajednica.

Pozvao je Grčku za pomoć u sprečavanju iste sudbine koja se desila Odesi.

Takođe je pozvao Zapad da „privede Rusiju pravdi“, rekavši da su akcije Moskve usmerene ne samo protiv Ukrajine, već i protiv Evrope.

„Jednom za svagda možemo da naučimo Rusiju i sve druge potencijalne agresore da oni koji izaberu rat uvek gube. Oni koji ucenjuju Evropu ekonomskom i energetskom krizom uvek gube“, poručio je Zelenski, prenosi agencija Rojters.

Ponovio je pozive „demokratskom svetu“ da odbace rusku naftu i potpuno blokiraju ruske banke iz međunarodnog finansijskog sistema.

„Budimo iskreni, od samog početka ruske akcije su bile usmerene ne samo protiv Ukrajine, već i protiv Evrope“, ocenio je ukrajinski predsednik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.