U trendu

Zelenski pred Kongresom SAD: Pomoć je investicija u svetsku bezbednost i demokratiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć pred američkim Kongresom da je pomoć SAD njegovoj zemlji „investicija u svetsku bezbednost i demokratiju“ a „ne dobročinstvo“.

Zelenski kome je ovo prvo putovanje u inostranstvo od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara prethodno je razgovarao sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom koji mu je pružio podršku.

Poseta je organizovana uz ogromne bezbednosne mere i trajala je samo nekoliko sati.

Bajden je izjavio posle sastanka sa Zelenskim da će SAD podržavati njegovu zemlju, koju je napala Rusija, „koliko god bude potrebno“.

Dodao je da će SAD Ukrajini, ne samo dati sistem za protiv-vazdušnu odbranu „Patriot“, već i hitnu humanitarnu pomoć preko agencije USAID u vrednosti od 374 miliona dolara.

„Vaš novac nije dobročinstvo, to je investicija u svetsku bezbednost i demokratiju kojim ćemo upravljati na najodgovorniji način“, rekao je Zelenski pred članovima američkog Kongresa koji su ga primili s ovacijama i ustajali više puta da mu aplaudiraju tokom njegovog govora.

„Suprotno najcrnjim predvidjanjima Ukrajina nije pala, Ukrajina je živa i borbena. Ona drži svoje pozicije i nikad se neće predati“, rekao je Zelenski obučen u maslinasti džemper.

On je predao predsednici Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi i potpredsednici SAD Kamali Haris, predsednici Senata, ukrajinsku zastavu donetu iz Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, gde se trenutno vode najžešće borbe, prekrivenu potpisima vojnika. One su njemu dale američku zastavu koja je juče podignuta na Kapitolu da obeleži njegovu istorijsku posetu glavnom gradu SAD.

Članovi američkog Kongresa spremaju se da usvoje novi veliki paket pomoći Ukrajini od gotovo 45 milijardi dolara.

SAD su daleko najveći donator Ukrajini i do sada su prema procenama stručnjaka dali gotovo 50 millijardi dolara pomoći toj zemlji u ratu, od kojih 20 milijardi u naoružanju i vojnoj pomoći.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.