U trendu

Zelenski: Razgovor sa Merkelovom bio je fokusiran na Donbas

KIJEV – Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su se razgovori danas u Kijevu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel fokusirali na mirovni plan u Donbasu.

Zelenski je rekao da je ta tema sa samita Normandijske četvorke u Parizu 2019. još aktuelna i da se „mora sprovesti“, piše Tas s.

„Pokušavamo da obezbedimo trajni prekid vatre, da razmenimo zarobljenike, da otvorimo kontrolne punktove na okupiranim teritorijama“, rekao je Zelenski i dodao da podržava ideju o drugom sastanku u normandijskom formatu.

„Naš sastav o neophodnosti samita Normandijske četvorke je nepromenjen. Do sada nije postignut napredak i pritisak na Rusiju bi trebalo da ostane na snazi. Mi želimo da vidimo veoma energične napore naših partnera“, rekao je ukrajinski predsednik.

Kijev je više puta rekao da je spreman da razgovara o političkim pitanjima u rešavanju sukoba u Donbasu u okviru normandijskog formata i okrivio Rusiju što nije dogovorila datum za takav sastanak.

Sredinom juna, zamenik šefa osoblja Kremlja Dmitrij Kozak rekao je da se sastanak u normandijskom formatu – Ukrajina, Rusija, Nemačka i Francuska, može organizovati bilo kada, ali da je „važno složiti se o temi razgovora, cilju i logici“.

On je rekao da je sastanak lidera normandijske četvorke bio besmislen jer nije bilo napretka i naglasio je da je Kijev izbegavao svoje političke obaveze dogovorene na samitu u Parizu 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.