U trendu

Zelenski Rusiji: Vreme je da se sretnemo i razgovaramo

BEOGRAD – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, u video poruci objavljenoj rano jutros, poručio je Rusiji da je „vreme da za razgovor“.

„Želim svi da me čuju sada, posebno u Moskvi. Vreme je da se sretnemo, da razgovaramo, da vratimo teritorijalni integritet i pravdu za Ukrajinu, ili će se Rusija suočiti sa takvim gubicima da narednih nekoliko generacija neće moći to da popravi“, naveo je Zelenski na Fejsbuku, prenosi CNN.

Prema njegovim rečima, akcije ruske vojske pogoršavaju situaciju i iskreni razgovori „bez odugovlačenja“ su jedini put da se zaustavi dalja šteta.

„Uvek smo insistirali na pregovorima. Uvek smo predlagali dijalog i predloge za mir. Ne samo tokom 23 dana invazije“, dodao je Zelenski.

On je istakao da je dosad kroz humanitarne koridora evakuisano 180.000 ljudi, kao i da je do petka funkcionisalo sedam koridora: šest u regionu Sumi i jedan u regionu Donjeck.

„Rat se mora zaustaviti. Na stolu je ukrajinski predlog“, kazao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine tvrdi da ruske snage namerno blokiraju snabedvanje humanitarne pomoći gradovima koji su pod napadom.

„To je namerna taktika. Ovo je ratni zločin i oni će za to odgovarati, 100 odsto“, kazao je Zelenski, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar