U trendu

Zelenski: Ruske snage još mogu da odu, inače će biti uništene

KIJEV/MOSKVA – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas, govoreći o predstojećoj ukrajinskoj prolećnoj kontraofanzivi, da ruske snage „još imaju vremena da odu — inače će biti uništene“.

Zelenski je rekao da ne može da iznosi konkretne detalje o predstojećoj kontraofanzivi, „jer ne možemo dati priliku teroristima iz Ruske Federacije da se pripreme za naše metode i korake ka deokupaciji“, prenosi Kijev Indipendent.

Diskusije oko kontraofanzive traju mesecima, a Zelenski je 25. marta rekao da je kontraofanziva odbačena zbog nestašice naoružanja, uključujući tešku opremu i borbene avione.

U međuvremenu, Slovačka i Poljska su prve države koje su poslale borbene avione Ukrajini: Slovačka je 23. marta prebacila četiri od ukupno 13 svojih aviona MiG-29, dok je Poljska 3. aprila isporučila prvu seriju aviona.

ZVANIČNI KIJEV raspoređuje vojne rezerve na ratištu kod Bahmuta kako bi pokušao da organizuje kontranapad, izjavio je danas savetnik predsednika samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Jan Gagin.

„Neprijatelj je odlučan da se bori za delove teritorije koje ukrajinska vojska još kontroliše, iako su već izgubili grad. Oni raspoređuju rezervne snage u pokušaju da povrate kontrolu nad Bahmutom“, rekao je Gagin i dodao da je veći deo rezervi koje Kijev šalje u Bahmut uništen i pre stupanja u borbu.

Osnivač ruske prvitane paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin izjavio sinoć da je ruska zastava istaknuta na zgradi gradske uprave Bahmuta, kao i da je taj grad pod kontrolom ruskih snaga.

RUSIJA ĆE OJAČATI svoje vojne kapacitete u zapadnim i severozapadnim regionima, kao odgovor na ulazak Finske u NATO, rekao je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, prenosi agencija RIA Novosti.

Finska i Švedska su se prijavile u NATO prošle godine nakon ruskog napada na Ukrajinu, a Finska će sutra postati 31. članica Alijanse.

Finska sa Rusijom deli granicu u dužini od 1.300 kilometara, što će udvostručiti granicu transatlantskog saveza sa Rusijom.

POSADE VIŠE OD 15 borbenih aviona iz sastava mešovite eskadrile mornaričke avijacije Baltičke flote učestvuju u taktičkim vežbama gađanja u najzapadnijoj ruskoj eksklavi Kalinjingradske oblasti, saopštila je danas pre-služba Baltičke flote.

„Tokom trenažnih naleta, posade višenamenskih lovaca Su-30SM i Su-30SM2 namenjenih dejstvima u svim vremenskim uslovima, frontalnih bombardera Su-24 i vojno-transportnih aviona An-26 uvežbavaju taktičke akcije pružanja vatrene podrške kopnenim snagama, uništavanja komandnih mesta zamišljenog neprijatelja, uništavanja oklopnih baterija i ljudstva, kao i vršenja vazdušnog izviđanja“, navodi se u saopštenju.

UMEŠANOST KIJEVA u teroristički napad u kafiću u Sankt Peterburgu, gde je u eksploziji poginuo ratni dopisnik Vladlen Tatarski, još jedan je dokaz da Ukrajina koristi terorističke metode, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija.

„Ruske službe istražuju ovaj zločin. Uvereni smo da će oni koji stoje iza njega biti kažnjeni. Umešanost kijevskog režima u ovu krvavu akciju biće još jedna potvrda da Ukrajina koristi terorističke metode“, rekla je Zaharova, prenosi TAŠ.

GENERALNI SEKRETAR NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Alijansa nije videla nikakve promene u nuklearnom stavu Rusije od najave predsednika Vladimira Putina da će postaviti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

„Do sada nismo videli nikakve promene u njihovim aktivnostima koje bi zahtevle bilo kakve promene u našem nuklearnom stavu“, rekao je Stoltenberg novinarima u sedištu NATO u Briselu, preneo je Rojters.

GENERALNI DIREKTOR Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi održaće sastanak u Moskvi sa ruskom međuresornom delegacijom, potvrdio je danas za televiziju Rusija 24 stalni predstavnik Ruske Federacije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Kako je rekao, tema razgovora biće situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje, prenele su RIA Novosti.

NE Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara, a od marta 2022. godine je pod kontrolom ruske vojske.

AMERIČKI NOVINAR Ivan Gerškovič, koji je prošle nedelje uhapšen i optužen za špijunažu u Rusiji, žalio se preko svojih advokata na sudsku odluku o pritvoru, objavila je danas novinska agencija Interfaks.

Sud u Moskvi je u četvrtak odredio pritvor novinaru američkog Vol strit džornala (WSJ) do suđenja 29. maja, a on će žalbom pokušati da obori tu odluku, preneo je Rojters.

MINISTARSTVO ODBRANE Belorusije saopštilo je danas da je započelo inspekciju borbene gotovosti svojih oružanih snaga, što je poslednja u nizu vojnih aktivnosti te zemlje koja pružila podršku Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

U saopštenju objavljenom na društvenoj mreži Telegram, ministarstvo je saopštilo da će inspekcije utvrditi kapacitete vojnih jedinica kada deluju u „najvišoj borbenoj gotovosti“, prenosi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošlog meseca da planira da postavi rusko taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.