U trendu

Zelenski sa Blinkenom i Ostinom o vojnoj pomoci i sankcijama

KIJEV – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se američkim državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i američkim sekretarom odbrane Lojdom Ostinom, koji su boravili u poseti Kijevu, o pomoći u odbrani, jačanju politike sankcija Rusiji, finansijskoj podršci Ukrajini i bezbednosnim garancijama.

Zelenski je istakao važnost posete visokih američkih zvaničnika u, kako je navedeno u saopštenju iz njegovog kabineta, „ključnom i važnom trenutku za ukrajinsku državu“, prenosi Interfaks Ukrajina.

Istakao je da Kijev ceni pomoć Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini bez presedana i zahvalio se predsedniku Džozefu Bajdenu na tome što predvodi podršku Ukrajini. Zelenski je naveo da vojna pomoć koju su SAD odobrile u iznosu od 3,4 milijarde dolara predstavlja najveći doprinos jačanju odbrambenih sposobnosti Ukrajine.

Posebna pažnja je posvećena politici sankcija, koje, prema mišljenju Zelenskog, treba da budu pojačane i da postanu značajan element uticaja na Rusiju. „Razumemo koji su sledeći koraci na tom putu. I računamo na podršku partnera“, naglasio je Zelenski.

On je američkoj strani predao akcioni plan za jačanje sankcija protiv Ruske Federacije, koji je izradila međunarodna ekspertska grupa.

Ukrajinski predsednik je istakao da Ukrajina vidi SAD kao lidera među budućim zemljama-garantima bezbednosti Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar