U trendu

Zelenski stigao u Rim gde će se sastati s papom Franjom i italijanskim vođama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je danas u Rim gde će se sastati sa papom Franjom i italijanskim vođama, javili su italijanski državni mediji.

Tačno vreme dolaska Zelenskog i njegovih sastanaka nije javno objavljeno, kako je navedeno, iz bezbednosnih razloga, a Vatikan je neposredno pred njegov dolazak potvrdio da će se sastati s papom.

Zelenskog je na aerodromu u Rimu dočekao italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, prenela je novinska agencija Ansa.

Zelenski će se oko podne sastati s italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, koja podržava vojnu i drugu pomoć Ukrajini i sa predsednikom Serđom Matarelom.

Italijanska državna televizija je javila da je u okviru zaštitnih mera uvedena zona zabrane leta iznad Rima a policijski snajperisti su strateški raspoređeni na visokim zgradama.

Papa Franja se poslednji put sastao s ukrajinskim predsednikom u februaru 2020. Papa često upućuje molbe za mir u ime kako kaže ukrajinskog „mučeničkog“ naroda i moli se za žrtve svake nedelje tokom mise.

Papa je u aprilu ove godine primio ukrajinskog premijera Denisa Šmigala, koji ga je pozvao u posetu Kijevu i zatražio pomoć za decu nasilno odvedenu u Rusiju.

Predsednik Ukrajine će, kako se očekuje, posle Rima posetiti Nemačku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.