U trendu

Zelenski u Briselu, Moskva: Biće posledica po SAD zbog eksplozija Severnog toka

BRISEL/KIJEV/MOSKVA – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u poseti Briselu, gde će prisustvovati samitu lidera EU. Pred Evropskim parlamentom rekao je da veruje da će se njegova zemlja pridružiti EU nakon što izađe kao pobednik iz rata sa Rusijom.

Ukrajina je postala kandidat za pridruživanje EU prošlog juna.
Zelenski će prisustvovati danas samitu lidera EU, na kojem će se raspravljati o sukobu u Ukrajini i situaciji u evropskoj ekonomiji.

Evropska unija će pružiti veću vojnu podršku Ukrajini, potvrdio je novinarima visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, dolazeći na EU samit.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je izjavio da je “veoma važno da EU poveća svoju podršku Ukrajini”.

Zelenski je doleteo iz Pariza sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom koji ga je odlikovao Velikim krstom francuske Legije časti tokom sinoćneg boravka u francuskoj prestonici.

Zelenski je otpočeo u sredu mini turneju po evropskim prestonicama sa ciljem da podstakne lidere EU da odobre veću pomoć Ukrajini u naoružanju i za brz početak pregovora o članstvu Kijeva u Uniji, preneo je Rojters.

Makron se sastao u Parizu sa ukrajinskim predsednikom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

„Zločini agresije ne mogu se tolerisati ni pod kojim okolnostima, a još manje ako to čini sila kakva je Rusija. Od onoga što se dešava u Ukrajini zavisi budućnost Evrope. Toga smo potpuno svesni“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Zelenski je naglasio da su Ukrajini potrebni avioni i teško napružanje što je pre moguće.

Šolc je rekao je da će Evropa i SAD podržavati Ukrajinu u borbi protiv Rusije koliko god bude potrebno.

ZAMENIK RUSKOG MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA Sergej Rjabkov izjavio je danas da će biti posledica za SAD zbog učešća u eksplozijama koje su oštetile gasovod Severni tok prošlog septembra.

Rjabkov je rekao da navodi izneseni na blogu američkog novinara Simora Herša nisu iznenađenje za Moskvu jer je, kako je istakao, od početka bilo jasno ko imao koristi od sabotaže na cevovodu, preneo je Rojters.

Nagrađivani američki istraživački novinar Herš tvrdi, pozivajući se na neimenovani izvor, da je odluku o miniranju Severnog toka 2 doneo lično predsednik SAD Džozef Bajden, što je Bela kuća kategorički odbacila.

AMERIČKI PROIZVOĐAČ svemirskih letelica i korporacija za satelitske komunikacije „Spejsiks“ preduzela je korake da spreči ukrajinsku vojsku da koristi satelitski internet servis kompanije „Starlink“ za kontrolu dronova u regionu tokom rata sa Rusijom, rekla je predsednica „Spejsiksa“ Gvin Šotvel.
„Starlink“, koji je obezbedio ukrajinskoj vojsci širokopojasne komunikacije u odbrani od ruske vojske, nikada nije trebalo da bude korišćen u vojne, već u humanitarne svrhe, ali su Ukrajinci to iskoristili na načine koji nisu deo bilo kakvog sporazuma, rekla je Šotvel na konferenciji za novinare u sredu u Vašingtonu.

RUSKA PRIVATNA PARAVOJNA ORGANIZACIJA „Vagner“ prestala je da regrutuje zatvorenike za borbu u Ukrajini, rekao je danas osnivač „Vagnera“ Jevgenij Prigožin.

Prigožin je istakao da „Vagner“ ispunjava sve obaveze prema svojim sadašnjim pripadnicima, objavio je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.