U trendu

Zelenski: Ukrajina može 'ove godine okončati rusku agresiju'

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski istakao je danas pred zvaničnicima u Berlinu da Kijev može „ove godine okončati rusku agresiju“ i zahvalio Nemačkoj zbog podrške koju joj pruža tokom ruske invazije, započete pre tačno godinu dana.

Zelenski se putem videa obratio učesnicima memorijalnog skupa u Berlinu povodom godišnjice početka ruske agresije, gde su bili nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer i drugi nemački političari i ukrajinski ambasador.

„Sada je vreme kada, našim oružjem i hrabrošću, možemo vratiti mir i kreirati istorijski važan mehanizam zaštite od svakog oblika agresije“, podvukao je Zelenski i istakao da se Kijev može osloniti na Nemačku.

Pošto je minutom ćutanja odata počast žrtvama rata, Štajnmajer je ukazao da „Nemačka nije u ratu, ali je se ovaj rat tiče. Agresorski rat Rusije je uništio evropski bezbednosni poredak“.

Ukrajinska zastava je danas na vrhu zgrade Parlamenta Nemačke gde su obično zastave Nemačke i Evropske unije.

Ispred Ambasade Rusije u Berlinu je povodom godišnjice ruske invazije jedna privatna grupa izložila uništen ruski tenk T-72, donet iz Ukrajine, a pogođen i onesposobljen u Kijevskoj oblasti na početku rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar