U trendu

Zelenski uveo sankcije za još sveštenika Ruske pravoslavne crkve

KIJEV – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uveo je sankcije jednom od najbogatijih ukrajinskih biznismena i devetorici visoko rangiranih sveštenika povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom i blokirao njihovu imovinu na pet godina.

Kako navodi Rojters, ovo je poslednji u nizu mera koje je Zelenski preduzeo protiv Ruske pravoslavne crkve, koja je pružila podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U dekretu koji je objavljen na sajtu Zelenskog navodi se da su sankcije uvedene Vladimiru Novinskom, čije je bogatstvo pre rata ukrajinsko izdanje magazina Forbs procenilo na između 1,3 i 3,5 milijardi dolara.

Novinski, za kojeg se veruje da se trenutno nalazi u Nemačkoj, nosi titulu đakona i u prošlosti je sponzorisao ogranak Ukrajinske pravoslavne crkve koja je, navodno, bila povezana s Moskvom, prenosi Rojters.

Sankcije su takođe uvedene i namesniku manastira Pečerska Lavra iz Kijeva Pavelu Lebedu, kao i drugim sveštenicima iz regionalnih ogranka crkve na istoku i jugu Ukrajine.

Britanska novinska agencija podseća da su ranije ove nedelje uvedene sankcije za 22 Rusa povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar