U trendu

Zelenski: Velika podrška EU Ukrajini, Borelj: Rusija nastavila napade

KIJEV/BRISEL/MOSKVA – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da se tokom evropske turneje uverio da je Ukrajina obezbedila jaku podršku, ali da je potrebno više rada kako bi se obezbedilo oružje potrebno za odbranu zemlje.

„London, Pariz, Brisel – svuda sam govorio proteklih dana o tome kako da ojačamo naše vojnike. Postoje veoma jako razumevanje i dobili smo dobre signale, oko raketa i tenkova, ali i o sledećem nivou naše saradnje – borbenih aviona. Ali moramo da nastavimo da radimo na tome“, rekao je Zelenski u svom redovnom video obraćanju.

ŠEF EVROPSKE diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da je Rusija ponovo izvršila vazdušne napade na Ukrajinske gradove.

„Rusija napada Kijev, Harkov, Zaporožje, Lavov i druge ukrajinske gradove, a narušila je i vazdušni prostor Moldavije. Bombardovanje civilnih ciljeva je ratni zločin i neće ostati nekažnjeno. EU će pomoći Ukrajini da se brani dok ne pobedi. Stojimo uz Ukrajinu“, naveo je Borelj na Tviteru.

RUSIJA JE DANAS pokrenula novi talas raketnih udara na energetsku infrastrukturu širom Ukrajine, koji su izazvali gubitak električne energije u milionima domaćinstava.

„Najmanje 17 projektila pogodilo je grad Zaporožje na jugoistoku zemlje u najintenzivnijem napadu od početka rata“, rekli su lokalni zvaničnici.

Ministar energetike German Galuščenko rekao je da su ključni infrastrukturni objekti pogođeni u šest regiona, što je dovelo do hitnih isključenja električne energije u većem delu zemlje, prenosi Rojters.

RUSKE SNAGE su verovatno izgubile desetine oklopnih vozila tokom neuspelog napada na grad Ugledar na istoku Ukrajine, saopštila je u danas britanska obaveštajna služba.

„Ruske trupe su verovatno pobegle i napustile najmanje 30 uglavnom netaknutih oklopnih vozila u jednom incidentu nakon neuspelog napada“, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane na dnevnom brifingu.

ITALIJANSKA PREMIJERKA Đorđa Meloni optužila je u petak Francusku da je ugrožava jedinstvo EU u Ukrajini organizovanjem francusko-nemačke večere u Parizu sa ukrajinskim predsednikom koja je isključila druge evropske saveznike.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc sastali su se u sredu uveče sa Volodimirom Zelenskim uoči samita EU, gde je ukrajinski lider pozvao na više oružja u borbi protiv ruske invazije, prenosi Rojters.

Meloni je odbacila kritike koje italijanske javnosti zbog njene odluke da nastavi da šalje oružje Ukrajini.

„Oni koji kažu da Ukrajini ne treba pomoći rade protiv suvereniteta i slobode jedne nacije“, rekla je Meloni.

RUSKI MINISTAR spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u danas da su napori Zapada da „izoluje“ njegovu zemlju potpuno propali i da Moskva gradi jače odnose sa zemljama Afrike, Bliskog istoka, Azijsko-pacifičkog regiona.

„Danas možemo da potvrdimo da su planovi Zapada da izoluje Rusiju potpuni fijasko“, rekao je Lavrov ruskim diplomatama na događaju u svom ministarstvu nakon povratka sa turneje po Africi, prenosi Rojters.

PORTPAROLKA RUSKOG ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da inicijativa evropskih zemalja da se sportistima koji predstavljaju Rusiju i Belorusiju zabrani pristupiti svim međunarodnim sportskim turnirima predstavlja očigledno kršenje zakona, a cilj takve politike je sejanje razdora među Olimpijskim pokretom.

Zaharova je rekla da će Velika Britanija 10. februara biti domaćin sastanka ministara sporta koji predstavljaju evropske zemlje na kojem će se razgovarati o pitanju da li sportistima iz Rusije i Belorusije dati pravo učešća na budućim međunarodnim sportskim turnirima, prenosi TAŠ.

POLJSKI PREMIJER, Mateuš Moravjecki izjavio je danas da odluku o isporuci borbenih aviona Ukrajini mora doneti NATO.

„To bi morala bi biti odluka NATO-a. Poljska će na odlučiti šta da radi tek kada bude doneta nedvosmislena odluka da se borbeni avioni mogu prebaciti u Ukrajinu“, rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi Rojters.

Moravjecki je rekao da se lideri nekih zemalja na Evropskom samitu u Briselu nisu složili sa predlozima Poljske o isporuci municije Ukrajini.

MINISTARSTVO ODBRANE Nemačke saopštilo je danas da slanje borbenih aviona u Ukrajinu trenutno nije pitanje za Berlin.

„To nije pitanje za nas. Ovo trenutno nije debata. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je ove nedelje od zapadnih saveznika da Kijevu obezbede napredne avione kako bi porazili rusku invaziju, iako još nije jasno koliko zemalja je spremno da to učini ili kada bi mogle da isporuče avione“, rekao je portparol Ministarstva odbrane na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi Rojters.

PREMIJER SLOVAČKE Eduar Heger izjavio je danas da ta zemlja može da počne proces pregovora o isporuci borbenih aviona MIG-29 Ukrajini sada kada Kijev bude zvanično zatražio avione.

Ministar odbrane Jaroslav Nad rekao je da zemlji više nisu potrebni avioni i da ih može ili prodati ili dati Ukrajini kojoj bi avioni mogli da pomognu i dodao da odluka o tom pitanju još nije doneta, prenosi Rojters.

ŠEF MEĐUNARODNA agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, izjavio je danas da je situacija oko nuklearne elektrane Zaporožje ostaje nestabilna zbog tekućih borbenih dejstava u neposrednoj blizini elektrane, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu agencije.

„Situacija oko najveće nuklearne elektrane u Evropi ostaje nestabilna i nepredvidiva, jer je to aktivna borbena zona. Odlaganje planirane rotacije isuviše jasno pokazuje potrebu za hitnim merama za zaštitu elektrane i ljudi koji tamo rade“,navodi se u saopštenju IAEA, prenosi TAŠ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.