U trendu

Zelenski zatrazio pomoc u oruzju od Holandije

HAG – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je danas od holandskog parlamenta oružje, pomoć za rekonstrukciju i obustavu svih poslova sa Rusijom, kao odgovor na invaziju na njegovu zemlju, prenosi Rojters.

„Potrebne su jače sankcije kako Rusija ne bi imala priliku da proširi rat i na ostale delove Evrope“, rekao je ukrajinski predsednik u obračanju holandskim poslanicima putem video veze.

Zelenski, prvi šef strane države koji je govorio na plenarnoj sednici Donjeg doma holandskog parlamenta, izjavio je da Holandija mora „biti spremna da prestane da uvozi energente iz Rusije kako Moskvi ne bi obezbedila milijarde za rat“, prenosi britanska agencija.

Ukrajinski predsednik je, u zemlji u kojoj se nalazi međunarodni tribunal, apelovao i da „oni koji su dali naređenja (da se bombarduje i granatira Ukrajina) moraju biti pozvani na odgovornost“, prenosi Rojters.

Oko 20 odsto potreba za prirodnim gasom Holandija zadovoljava uvozom iz Rusije, koja poslednjih godina postaje njen sve važniji trgovinski partner.

Holandija je snabdevala ukrajinske snage vojnom opremom, uključujući protivtenkovske rakete i sisteme protivvazdušne odbrane Patriot, a takođe, podržava pojačano prisustvo NATO-a duž istočnog krila vojne alijanse, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar