U trendu

Zeman: Nema dokaza o umešanosti ruskih agenata

PRAG/MOSKVA – Dokaz da su „neki ruski agenti“ bili prisutni u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine nije pomenut u izveštaju češke bezbednosno-informativne službe, izjavio je predsednik Češhe Miloš Zeman u obraćanju naciji putem televizije, preneo je TAS S.

Tada su poginule dve osobe u eksploziji, a Češka je ušla u diplomatski sukob sa Rusijom zbog prvobitne informacije o navodnom učešću ruskih agenata.

„Mogu da kažem da izveštaj bezbednosno- informativne službe, a ja naglašavam to – da nema pokazatelja, ni dokaza (očevidaca) da su dvojica ruskih agenata bili u skladištu municije. Kada je prostorije drugog skladišta istražene pre eksplozije, tamo nije pronađena nijedna eksplozivna naprava“, kazao je Zeman za Primu i CNN Prima njuz TV kanale.

Zeman je rekao da postoje dve verzije uzroka eksplozije.

Jedna je neprofesionalizam radnika skladišta, a druga delovanje agenata stranih tajnih službi.

Predsednik Češke je rekao da ranije nije bio obavešten o mogućoj umešanosti Rusije u incident.

Posle eksplozije u češkom selu, šest godina kontraobeveštajne službe u svojim izveštajima nisu pominjale mogućnost umešanosti agenata ruskih specijalnih službi, prenose RIA Novosti.

Zeman je rekao, ukoliko sumnje sa umešanošću Moskve budu potvrđene, Rusija će biti izuzeta sa liste podnosilaca zahteva za izgradnju nuklearke Dukovani u Češkoj.

„Ukoliko, naprotiv, ova sumnja bude opovrgnuta, znači da je reč o igri tajnih službi, koja može da ima ozbiljne posledice na politički život Češke“, istakao je Zeman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.