U trendu

Zeman protiv ukidanja obavezne vakcinacije u Češkoj

Predsednik Češke Miloš Zeman kritikovao je danas novu koalicionu vladu desnog centra za to što je ukinula obavezu vakcinacije za starije od 60 godina i neke grupe profesija koju je prošle jeseni uvela prethodna vlada i upozorio je premijera Petra Fijalu da je to greška.

„To je greška. Ne samo Austrija, već i Nemačka i Belgija razmišljaju o obaveznoj vakcinaciji, vremenom će se priključiti druge zemlje jer će doći nove mutacije i bilo bi dobro da se štitimo“, kazao je predsednik Zeman u redovnom intervju češkoj privatnoj televiziji TV Prima.

Češki predsednik nazvao je u intervjuu ludacima češke antivakcinaše koji nedeljama demonstriraju protiv vakcinacije, donose na demonstracije vešala, postavljaju ih pred kuće političara sa napisom izdajica otadžbine i zahtevaju ukidanje svih sanitarnih mera, jer im nije dovoljno sistematsko popuštanje koje sprovodi nova vlada.

„Neka budala donese vešala a policija umesto da ga uhapsi kaže da nema napisa ko treba da bude obešen, ili uzmite Vondraka kome su doneli vešala pred kuću. Mi znamo koliko tih ludaka želi da kritikuje lekarske autoritete. Ti ljudi sa tim vešalima bi trebalo da idu u zatvor“, kazao je Zeman.

Češki predsednik naglasio je da nema sada nikakvih razloga za demonstracije antivakcinaša u Češkoj jer je sa širenjem mutacije omikron najgore u pandemiji kovid-19 prošlo.

„Kovid je u ovoj zemlji imao već gotovo svako. Broj hospitalizovanih a pre svega mrtvih se smanjuje i možemo se nadati da ćemo za 14 dana dočekati kraj epidemije. Iz toga proizilazi da demonstranti nemaju čega da se plaše jer je najgore za nama“, rekao je Zeman.

Predsednik Zeman označio je malobrojne ali vrlo glasne i agresivne češke antivakcinaše za ludake zato što po njegovim rečim veruju u takve sumanute ideje da nad Brnom kruži avion koje rasipa na Čehe virus korona ili da je Bil Gejts ubacio čip u svaku vakcinu.

Miloš Zeman kazao je danas da će potpisati Pandemijski zakon koji je izglasao Poslanički dom ove sedmice, uprkos opstrukcijama radikalnih nacionalista iz stranke Sloboda direktna demokratija, a trenutno je u Senatu parlamenta.

Taj zakon omogućava vladi da u borbi sa pandemijom ne poseže za radikalnijim ograničavanjem sloboda gradjana kakve sobom nosi vanredna situacija koja je bila na snazi prve dve godine pandemije za vreme prethodne vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.