U trendu

Zeman: Rusija u Siriji napada samo ekstremiste

Predsednik Češke Miloš Zeman odbio je optužbe da Rusija u Siriji napada i umerene protivnike sirijskog predsednika Bašara Al-Asada i upozorio da to što napadi nisu usmereni samo protiv Islamske države znači da se Rusi bore i protiv ostalih ekstremista a ne umerene opozicije.

„Mislim da napadaju ekstremiste. A to što ne napadaju samo Islamsku državu već i Al-Kaidu u sirijskoj verziji to je i dalje borba protiv ekstremista. Ukoliko neko bombarduje Al-Nusru, to sigurno nije umerena opozicija“, izjavio je Zeman češkoj agenciji ČTK.

Predsednik Zeman je sinoć nakon zasedanja Saveta bezbednosti države sazvanog zbog izbegličke krize pozdravio odluku Češke da pošalje za početak 25 vojnika sa opremom na dva meseca u Mađarsku da pomognu da se digne ograda protiv izbeglica.

On je takođe pozdravio i najavu premijera Bohuslava Sobotke da će Mađarskoj u obezbeđenju granice pomoći nekoliko stotina vojnika i policajaca iz cele Višegradske grupe.

„U Dablinskom sporazumu svako ko uđe na teritoriju bezbedne države dužan je da zatraži azil, ali ne da bira državu. Drugim rečima, oni koji podržavaju priliv migranata u suprotnosti sa sporazumima iz Dablina podržavaju krivično delo“, kazao je češki predsednik.

Zeman je dodao da ceni pomoć koju Češka šalje Mađarskoj da obezbedi granicu i dodao da će ta pomoć biti možda još veća.

Češki predsednik, premijer i ministri unutrašnjih poslova i odbrane na zasedanju Saveta dobili su na uvid i izveštaj čeških obaveštajnih službi o aktuelnim tokovima i rizicima migracije uz upozorenje da je zbog rata u Siriji svoje domove napustilo čak 10,5 miliona Sirijaca.

„Oni predstavljaju najveći potencijal za moguće nastavljanje migracione krize“, kazao je novinarima češki premijer Bohuslav Sobotka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.