U trendu

Zemlje G7 osudile Severnu Koreju zbog ispaljivanja balističke rakete

Zemlje G7 ocenile su danas kao „neodgovorno ponašanje“ Severne Koreje koja je ispalila interkontinentalnu balističku raketu.

„Neodgovorno ponašanje Severne Koreje zahteva jedinstven odgovor međunarodne zajednice, uključujući novu akciju Saveta bezbednosti UN“, ocenili su ministri spoljnih poslova zemalja G7 u zajedničkom saopštenju posle sastanka u Minhenu, gde je u toku bezbednosna konferencija.

Severna Koreja je danas ispalila raketu u trenutku kada se Vašington i Seul pripremaju za zajedničke vojne vežbe simulacije.

Japanske vlasti su saopštile da je raketa pala u vode takozvane „ekskluzivne ekonomske zone“ Japana.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemlja sveta, koju čine SAD, Nemačka, Japan, Francuska, Italija, Velika Britanija i Kanada, „najoštrije osuđuju“ ispaljivanje rakte.

„Taj čin predstavlja flagrantno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN i ugrožava regionalni i međunarodni mir i bezbednost“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Vojne tenzije su porasle na Korejskom poluostrvu 2022. godine, kada je Pjongjang svoj status nuklearne sile nazvao „nepovratnim“ i sproveo rekordnu seriju testova naoružanja, među kojima i ispaljivanje interkontinentalnih balističkih raketa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.