U trendu

Zemlje Kvinte izrazile žaljenje što Srpska lista ne učestvuje na izborima

PRIŠTINA – Ambasade zemalja Kvinte u Prištini saopštile su danas da žale što Srpska lista neće izaći na lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, koji su zakazani za 23. april.

„Žalimo što Srpska lista nije iskoristila demokratsko pravo da učestvuje na predstojećim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu pokrajine“, navedeno je u saopštenju predstavnika Kvinta, objavljeno na Fejsbuku Britanske ambasade.

Srpska lista je ranije, kao razlog što ne učestvuje na izborima, navela da nisu ispunjeni oni zahtevi zbog kojih je prošle godine i napustila prištinske institucije, a to je povlačenje Specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa Kosova i formiranje Zajednice srpskih opština.

Zemlje Kvinte – Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i SAD -zalagale su se da se lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova, koji su posle napuštanja prištinskih institucija od strane Srba, bili zakazani za drugu polovinu decembra prošle godine, odlože, dok sada podržavaju njihovo održavanje.

„Izbori su kamen temeljac demokratije. Od suštinskog je značaja obezbediti da se oni održe mirno. Očekujemo da će se nadležni organi profesionalno ponašati. Pozivamo sve strane da se uzdrže i izbegnu nasilje, koje može da poremeti izbore”, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar