U trendu

Zemlje Quad žele da ulažu u proizvodnju vakcina u Indiji

NJU DELHI – Savez Quad koji čine SAD, Japan, Australija i Indija ima nameru da investira u farmaceutske kapacitete Indije kako bi se pojačala proizvodnja vakcina protiv KOVID 19, ali američka ograničenja izvoza ključnih sastojaka mogla bi da ometaju te napore, preneli su Rojtersu upućeni izvori.

Agencija saznaje na osnovu upućenih izvora da će na prvom virtuelnom samitu ove alijanse koji je zakazan za petak, jedno od ključnih pitanja koje će Indija pokrenuti biti ublažavanje izvoznih ograničenja.

„Indija traži i sirovine i investicije od Quad partnera, a kada se ovaj aspekt reši alijansa može krenuti sa velikom distribucijom vakcina koja bi počela u zemljama jugoistočne Azije“, rekao je za Rojters jedan izvor iz indijske vlade.

Ranije ove nedelje Rojters je izvestio da će SAD i Japan pomoći u finansiranju indijskih firmi koje proizvode vakcine za američke proizvođače lekova Novavaks i Džonson i Džonson, a neke dodatne količine iz Indije otićiće u jugoistočnu Aziju jer se Kina trudi da plasira sopstvene vakcine za snabdevanje Indonezije, Filipina i drugih u regionu.

Agencija navodi da je Institut za serum iz Indije (SII), najveći svetski proizvođač vakcina, saopštio da je zabrinut da bi američka zabrana izvoza materijala poput filtera i kesa, koji se čuvaju za američke kompanije, mogla ograničiti proizvodnju, posebno Novavaks vakcine čija bi proizvodna trebalo da počne sledećeg meseca.

Rojters navodi da savez Quad ima cilj da poveća globalnu imunizaciju i da se suprotstavi rastućoj kineskoj vakcinacionoj diplomatiji u jugoistočnoj Aziji i širom sveta, a Indija kao svetski lider u proizvodnji vakcina sa udelom od 60 odsto na tom tržištu, najznačajnija je u ispunjavanju tog cilja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.