Žestoko u Jemenu: Ljudi beže, zatvoren aerodrom, u toku puč

Premijer Jemena Ahmed Obaid Bin Dagar održao je sastanak u predsedničkoj palati u Adenu u kojem je današnje napade separatista na trupe predsednika Abeda Rabo Mansur Hadija nazvao „pučem“, javlja AP pozivajući se na visokog zvaničnika koji je prisustvovao sastanku.

Navodi se da je drugi zvaničnik kazao ovoj agenciji da Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) stoje iza napada.

AP navodi da stanovništvo beži, da je zatvoren glavni aerodrom i da su vlasti naredile evakuaciju svih aviona, u strahu da bi mogli da budu oštećeni u borbama, a državni avioprevoznik „Jemenija“ otlazao je sve letove u i iz Adena.

Izveštač agencije navodi da se čuju žestoki vatreni okršaji u oblasti Kor Maksar i da se gust crni dim vije ka nebu nakon napada iz vazduha, kao i da su se borbe proširile i na duge delove Adena, uključujući i područje blizu predsedničke palate.

Očevici tvrde da su naoružani muškaraci upali u vladine prostorije i mecima izrešetali fotografije predsednika Hadija.

Najmanje deset jemenskih boraca je ubijeno i 30 ranjeno danas u borbama širom privremene prestonice Aden, u koju se predsednik Hadi pod podrškom sunitske arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom sklonio pošto su šiitski pobunjenici Huti 2015. zauzeli glavni grad Sanu.

Rojters, pozivajući se na lokalne medicinske službe, prenosi da su podaci o žrtvama prikupljeni iz više bolnica tek preliminarni.

Navodi se da je jemenski premijer Bin Dagar prethodno putem Fejsbuka uputio apel arapskim zemljama da spasu Aden i spreče da grad padne u ruke separatista sa juga Jemena, potpomognutih iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koji žele da sruše predsednika Hadija i otcepe se od severa zemlje kojim dominiraju Huti.

„Oni nadiru vojno, uspostavljaju nove vojne kontrolne punktove i napadaju legitimne (vladine) kampove“, napisao je Bin Dar misleći na separatistički Južni tranzicioni savet (STC).

On je naveo da je „ovo ozbiljna stvar i koalicija i Arapi u celini moraju da se pokrenu kako bi spasli situaciju“.

„Stvar je u njihovim rukama i nada se, kako mi to vidimo u vladi, nalazi u (Ujedinjenim Arapskim) Emiratima (UAE)“, ocenio je jemenski premijer.

Navodi se da su borbe izbile nakon što je istekao rok koji je prošle nedelje separatistički STC dao Hadiju da raspujsti Bin Darovu vladu koju optužuju za korupciju i loše upravljanje.

Očevici za Rojters kažu da su naoružani vojnici raspoređeni po većini delova grada Adena i da tom južnom jemenskom lukom ođekuju eksplozije i čuje se pucnjava iz automatskog oružja.

Lokalni mediji javljaju da deluje da naoružani separatisti imaju preimućstvo pošto su preuzeli vojnu bazu i nekoliko vladinih zgrada iz ruku vojnika lojalnih Hadiju, a da se istovremeno na stotine demonstranata koji traže nezavisnost juga zemlje okupilo na glavnom trgu u Adenu.

AP navodi da je predsednik Hadi rasporedio snage širom Adena kako bi sprečio proteste južnjaka koji žele da sruše vladu.

Navodi se da proteste predvodi bivši guverner Adena Aidarus al Zubaidi kojeg podržavaju UAE, zemlja koja je ključna članica koalicije na čelu sa Saudijcima koja štiti Hadija, ali su istovremeno UAE u lošim odsnosima sa njim.

AP navodi da borce suprotstavljene Hadijevim trupama predvode snage pod nazivom „Bezbednosni pojas“, koje je obučila i naoružala vojska UAE.

Agencija objašnjava da su Severni i Južni Jemen ujedinjeni nakon građanskog rata koji je trajao od 1986. do 1990. godine i da su stanovnici juga zemlje odavno zagovarali veću autonomiju, ali i otcepljenje, žaleći se na dominaciju severa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.