ZG: Prijave za kršenje izborne tišine, neki nisu dobili listić

ZAGREB – U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori, a u zagrebačkom izbornom povereništvu od početka izborne tišine do jutros u 10 sati dobili su niz prijava, prenosi portal Index.hr.

Najčešće su prijave zbog objava na društvenim mrežama, ali i zbog letaka u sandučićima i plakatima u neposrednoj blizini izbornih mesta.

Pojedini građani u Zagrebu nisu dobili sve glasačke listiće, a iz izbornog povereništva su poručili da su poslali SMS poruke svim predsednicima i potpredsednicima biračkih odbora, u kojima izričito traže da biračima budu uručena sva četiri listića.

Pojedini građani su se žalili da im nisu uručeni svi listići. U Zagrebu postoje četiri listića – za gradonačelnika, skupštinu, veća gradskih četvrti i mesne odbore, a na pojedinim biračkim mestima građane su pitali za šta žele da glasaju, pa su im dali samo deo listića.

U Zagrebačkom izbornom poverenštvu za portal Index je rečeno da su neki birački odbori pogrešno shvatili da moraju da pitaju birače jer takvo uputstvo DIP-a postoji na nacionalnom nivou, gde ima i manjinskih listi, ali ih u Zagrebu nema.

U zagrebačkom izbornom poverenštvu naglašavaju da se birači koji nisu glasali na svim listama, a to žele, mogu vratiti na izborno mesto i glasati.

U Hrvatskoj su jutros otvorena biračka mesta na lokalnim izborima, na kojima učestvuje više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

Na 6.572 biračka mesta pravo glasa ima 3.660.000 građana.

Građani Hrvatske biraće opštinska veća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije, i župane i županijske skupštine u 20 županija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.