U trendu

Živa diplomatska nedelja pred Briselom i Londonom

Tri dana nakon Bregzita i poruke Brisela da Britanija treba što pre da izađe iz bloka, diplomatija će naredne nedelje biti na probi – biće održani brojni bilateralni sastanci najvših evropskih i američkih zvaničnika a na neformalnom samitu EU od Dejvida Kamerona se očekuje da razjasni situaciju i preduzme prvi korak.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk se najpre sastao sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom u Parizu, da bi posle podne razgovarao sa kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, najavljeno je u agendi objavljenoj na njegovom sajtu.

Istoga dana, američki državni sekretar Džon Keri posetiće London i Brisel kako bi obema stranama preneo poruku podrške, javlja AP.

Keri će se u Briselu sastati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, a u Londonu sa šefom Forin ofisa Filipom Hamondom. Bregzit će biti glavna tema samita EU u utorak i sredu.

U pozivnom pismu koje je Tusk uputio državama članicama povodom samita, kaže se da će u utorak britanski premijer Dejvid Kameron predstaviti situaciju u Britaniji nakon referenduma, objavljeno je na sajtu Evropskog saveta.

Za sredu je zakazan neformalni samit 27 šefova država i vlada EU, prvi put u tom sastavu, a na kojem će se raspravljati o političkim posledicama britanskog referenduma.

„Kao prvo, razgovaraćemo o takozvanom „procesu razvoda“ koji je opisan članom 50 Lisabonskog sporazuma. Kao drugo, počećemo diskusiju o budućnosti EU sa 27 država članica“, napisao je Tusk.

Kameron je, dajući ostavku posle referenduma, izjavio da će pregovore o napuštanju EU ostaviti svom nasledniku, za kojeg se očekuje da će preuzeti tu funkciju u oktobru.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je juče izjavio da je Kameronova odluka da se čeka do oktobra da bi Britanija zatražila izlazak iz EU „skandalozna“ i da je tako „čitav evropski kontinent postao britanski talac“.

EU želi što skoriji izlazak Britanije iz iz tog bloka, a u tom cilju advokati EU proučavaju da li je moguće da se ubrza mehanizam izlaska, odnosno aktiviranja člana 50 Lisabonskog sporazuma.

Zbog toga, kako prenose nemački mediji danas, EP i Šulc nameravaju da Britancima daju rok do utorka da zvanično obaveste Brisel o ishodu referenduma, prenose nemački mediji.

EU očekuje da „sada britanska vlada dostavi obaveštenje. Samit EU u utorak je za to prikladan trenutak“, rekao je danas Šulc za „Bild am zontag“.

Prema pisanju „Frankfurter algemajne zontagscajtungu“, najveće političke grupacije u EP zajednički nameravaju da zatraže od britanskog premijera Dejvida Kamerona da na samitu EU u utorak obznani želju Britanaca da izađu iz Unije.

To je neophodno „da bi se izbegla štetna neizvesnost za sve i sačuvao integritet Unije“, objavio je FAZ pozivajući se na predlog za održavanje vanredne sednice Evropskog parlamenta.

U međuvremenu EU je već imenovala Belgijanca Didijea Seuvsa, dugogodišnjeg pomoćnika bivšeg predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja, za šefa specijalnog evropskog tima za pregovaranje o izlasku Britanije iz Unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.