U trendu

Živom zidu preti raspad zbog svađe oko mesta u EP

ZAGREB – Hrvatskoj opozicionoj parlamentarnoj stranci Živi zid preti raspad nakon svađe kandidata na evropskim izborima oko toga ko će zauzeti poziciju poslanika u Evropskom parlamentu.

Branimir Bunjac je suspendovan zbog želje da bude poslanik u Evropskom parlamentu, a Ivan Pernar preti zbog toga napuštanjem stranke, javile su agencije.

Pernar, poslanik te stranke, izjavio je danas da će napustiti Živi zid, ako Bunjac bude isključen.

„Moja odluka je konačna“, poručio je Pernar nakon što je predsednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u utorak na konferenciji za novinare izvestio da je Bunjac suspendovan jer se nije držao predizborne strategije i dogovora da nitko od saborskih zastupnika ne ide u Evropski parlament, iako je Živi zid osvojio jedan mandat na nedavnim evropskim izborima.

Pernar je apelovao na razumno rešenje za krizu u stranci i naglasio da je uvek bio protiv toga da se unutarstranački problemi rešavaju preko medija.

„Smatram da je takav način rešavanja stvari kontraproduktivan za stranku. Osuđujem one koji su organizovali konferenciju za ovinare na kojoj su denuncirali Bunjca“, poručio je Pernar, prenosi Hina.

Smatra da je dogovor uvek moguć, ali je, kaže, za dogovor uvek potrebno više strana.

„S moje je strane uvek bio otvoren poziv na razgovor i voleo bih da sad mogu da nazovem Sinčića i kažem mu;’Hej, hajde da sednemo za sto'“, rekao je Pernar.

On, međutim, nije objasnio zašto nije moguće da nazove Sinčića. Samo je neželio da učestvuje protiv vlastite stranke.

Na pitanje je li ovo početak raspada Živog zida odgovorio je da to ne zavisi od njega.

„Već sam objasnio od koga to zavisi. Jedna osoba odlučuje o tome i pitanje je hoće li ta osoba staviti ispred interes stranke ili svoj lični interes“, rekao je, ali je odbio da kaže misli li pritom na Sinčićevu suprugu Vladimiru Palfi.

Rekao je da ne želi da govori ružno o bivšim kolegama jer time, kako je rekao, ružno govori o sebi samom.

Ubzo se ispravio rekavši da još nisu bivši, još uvek, kazao je, ima nade, ali kako vreme prolazi i gleda poteze koje određene osobe vuku, nade jednostavno ima sve manje.

Upitan veruje li da će Živi zid opstati, Pernar je rekao da će stranka ostati upisana u Registar stranaka i imati svoja tela, ali je pitanje koliku podršku će imati njeno aktuelno rukovodstvo.

„Kada bi, na rimer, Vladimira Palfi izašla na unutarstranačke izbore, pitanje je koliko bi glasova članova dobila. Ali, ponavljam, nije moj cilj da pričam protiv svojih kolega, ja želim da se postigne rešenje i da Živi zid opstane i bude opozicija sistemu, kao što smo i bili, a ne da se međusobno glođemo“, rekao je Pernar.

Naveo je da stranku neće apustiti dok god Bunjac bude sedeo sa njim u parlamentu, ali da će to učiniti onog trenutka kada Bunjac bude maknut.

Pređednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u utorak je saopštio da je saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac suspendovan jer se nije držao predizborne strategije i dogovora da nitko od saborskih zastupnika ne ide u Evropski parlament, tj. da se profiliraju i rotiraju novi ljudi.

„To je bio dogovor, tako je bila složena i lista, tako je rađena kampanja. Međutim, dogodilo se da je kolega Bunjac izigrao taj dogovor. Bunjac sebe vidi u Evropskom parlamentu“, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar