Žunkeras: Referendum o nezavisnosti je neizbežan

BARSELONA – Vođa katalonskih separatista Oriol Žunkeras, koji je dobio najdužu zatvorsku kaznu odlukom Vrhovnog suda Španije zbog svoje uloge u neuspešnom proglašenju nezavisnosti tog regiona, rekao je Rojtersu da je novi referendum o nezavisnosti neizbežan.

Bivši potpredsednik katalonske vlade je imejlom iz zatvora odgovorio na pitanja Rojtersa, navodeći da su zatvorske kazne, izrečene njemu i još osam osoba zbog pobune, samo učvrstile njihov pokret i učinile ga odlučnijim.

Žunkeras je osuđen na najdužu zatvorsku kaznu od 13 godina.

„Siguran da će ovaj sukob biti rešen glasačkim listićima… Uvereni smo da je neizbežno održavanje referenduma, ranije ili kasnije, jer je to jedini način da čujemo glas građana“, napisao je iz zatvora, dodajući da ne žali što je organizovao referendum 2017. godine.

U svom prvom intervjuu posle izricanja kazne, Žunkeras je rekao Rojtersu da on i ostali osuđeni planiraju da podnesu žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Katalonski lider je poručio da pokret za nezavisnost i posle izricanja kazne neće odustati, već da su njegove pristalice samo ojačale svoja ubeđenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.