U trendu

Žuravljev: Turska da obezbedi bezbedan prolaz izbeglicama

MOSKVA – Direktor ruskog Centra za pomirenje u Siriji Oleg Žuravljev demantovao je i nazvao lažnim izveštaje o stotinama hiljada žitelja Idliba koji napuštaju svoje domove i beže pred sukobima između sirijskih regularnih snaga i terorista u toj sirijskoj provinciji.

„Izveštaji o navodnom izbegličkom talasu stotina hiljada civila koji zbog oružanih sukoba između terorista i vladinih snaga u istočnom delu Idliba beže prema sirijsko-turskoj granici su lažni“, preneo je Tas s Žuravljevu izjavu.

Prema njegovim rečima, „ne postoje ni fotografije, ni video snimci, niti bilo kakvi drugi dokazi kojima bi se mogli potvrditi navodi o skoro milion civila koji se kreću ka sirijsko-turskoj granici“.

Žuravljev je naglasio da je Rusija uputila zahtev zvaničnoj Ankari da obezbedi civilima bezbedan odlazak iz Idliba prema područjima koje su pod kontrolom sirijske vlade.

On je optužio teroriste da koriste civile kao „živi štit“ i blokiraju im pristup humanitarnim koridorima na putu prema kontrolnim punktovima u provincijama Alepo, Idlib i Hama koje su postavile sirijske vlasti i Centar za pomirenje u Siriji.

Ruski centar za pomirenje u Siriji apeluje na Tursku da preduzme sve neophodne mere i obezbedi mogućnost za dobrovoljan i bezbedan izlazak (iz rizičnih područja) žiteljima istočnih i južnih regija provincije Idlib, preko otvorenih punktova na putu prema oblastima koje kontroliše sirijska vlada.

Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi apelovao je na Tursku i druge susede Sirije, da prime što veći broj izbeglica koje napuštaju Idlib.

Prema njegovim rečima, zbog eskalacije sukoba je izbeglo više od 900 hiljada ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.