U trendu

Zurof: Glavni problem danaĆĄnjice – izvrtanje Holokausta

TEL AVIV – Direktor Centra Simon Vizental Efraim Zurof izjavio je da je jedan od glavnih problema danaĆĄnjice „izvrtanje Holokausta“ koje je, veoma rasprostranjeno u postkomunističkim „novim demokratijama“ u istočnoj Evropi.

Zurof je u autorskom tekstu objavljenom za Tajms of Izrael, povodom Međunarodnog dana sećanja na ĆŸrtve Holokausta rekao da u tim zemljama ne poriču Holokaust, ali skrivaju ili minimizuju veoma značajnu ulogu koju su njihovi drĆŸavljani imali u masovnom ubistvu Jevreja, kao i da pokuĆĄavaju da izjednače komunističke i nacističke zločine, čime skreću paĆŸnju sa svojih zločina.

Kako je rekao problem je ĆĄto zemlje u kojima se najviĆĄe izvrće Holokaust – Litvanija, Letonija, Estonija, Hrvatska, Poljska, Mađarska i Rumunija, ne mogu biti kaĆŸnjene, niti isključene iz Međunarodne alijanse za sećanje na holokaust (IHRA).

„One ostaju članice sa dobrom reputacijom i nastavljaju da poriču veoma značajnu ulogu svojih lokalnih saradnika u ubistvima. Tako će, ironično, Hrvatska, zemlja koja pati od značajnog broja pristalica ustaĆĄa (hrvatskih faĆĄista), preuzeti mesto PredsedniĆĄtva IHRA-e, uprkos ozbiljnim problemima izvrtanja holokausta otkako su postali nezavisni od Jugoslavije“, napisao je Zurof.

On je rekao da postoje različiti problemi koji muče aktivnosti IHRA-e, a prvi i najvaĆŸniji je da rezolucije moraju jednoglasno da usvoje sve zemlje članice, ali i to ĆĄto one koje ih ne sprovode prolaze bez posledica.

IHRA je čak stvorila set alata protiv izvrtanja, a nemačko predsedniĆĄtvo je pokrenulo globalnu radnu grupu protiv izobličenja holokausta kojoj je dat vanbudĆŸetski doprinos.

Takođe, navodi on, pokrenuta je globalna kampanja za podizanje svesti o izvrtanju holokausta, koja koristi slogane kao ĆĄto su „#ZaĆĄtiti činjenice“ i „#Reci ne izvrtanju“.

Govoreći o Međunarodnom danu sećanja na Holokaust, koji se obeleĆŸava na dan oslobođenja logora smrti AuĆĄvic-Birkenau on je istakao da ako je i postojao početni skepticizam u pogledu ove inicijative, sada postoji opĆĄte odobravanje potrebe za međunarodnim danom sećanja koji se obeleĆŸava u celom svetu na isti datum.

„Tako se jedan dan moĆŸe posvetiti prvenstveno ĆŸalosti, dok drugi dan moĆŸe biti rezervisan za reĆĄavanje vrlo vaĆŸnih političkih pitanja koja se odnose na uzroke koji su doveli do Ć oe, a posebno antisemitizma“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar