U trendu

Zurof: Nemačka umanjila razmere holokausta, prihvativši stav Poljske

Šef jerusalimske kancelarije Centra Simon Vizental Efraim Zurof kritikovao je danas predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera što se izvinio za zločine protiv Poljske tokom Drugog svetskog rata, a jedva pomenuo holokaust u kojem su stradali Jevreji.

Štajnamer je jedan od oko 40 svetskih lidera koji su učestvovali na komemoraciji u Poljskoj u nedelju povodom 80 godina od nacističke invazije na tu zemlju i početka Drugog svetskog rata, navode izraelski mediji.

On se izvinio Poljacima za zločine koje su počinili nacisti u dva govora, jednom na centralnoj ceremoniji u Varšavi i drugom u gradu Vielunu koji su bombardovali nemački ratni avioni 1.septembra 1939. godine, ubivši hiljade ljudi.

Predsednik Nemačke u Varšavi nije pominjao holokaust niti da je medju šest miliona Poljaka ubijenih u ratu bilo tri miliona poljskih Jevreja.

U drugom govoru u Vielunu je pomenuo „rušenje, ponižavanje, progon, mučenje i ubistva“ miliona gradjana Poljske i poljskih i evropskih Jevreja.

„Nemci su bili ti koji su počinili zločine protiv čovečnosti u Poljskoj“, rekao je Štajnmajer, a Zurof je ocenio da je to isti narativ na kojem insistira vlada u Varšavi, ističući da je Poljska i narod te zemlje bio žrtva nacista i umanjujući ulogu poljskih saučesnika u ubistvu Jevreja u toj zemlji.

Zurof smatra da su reči predsednika Nemačke „potpuno zataškavanje sudbine Jevreja“.

„Naša sudbina je sakrivena unutar sudbine Poljaka“,rekao je Zurof, dodavši da to nije istorijski tačno i da su Poljaci užasno patili u rukama ncista, ali nacisti nisu nameravali da ubiju svakog Poljaka, oni su nameravali da ubiju svakog mogućeg Jevreja.

On je rekao i da nema ničeg pogrešnog u Štajmajerovom izvinjenju Poljacima ali da Vlada Poljske „naglašava njihove patnje krijući svoje sopstvene zločine i sprečavajući restituciju jevrejske imovine“.

To je „sve deo politike koja na neki način pokušava da potpuno ignoriše saučesništvo sopstvenog naroda u patnjama jevrejskih suseda“, rekao je Zurof.

On je zaključio da je iskrivljavanje holokausta prisutno u čitavoj Istočnoj Evropi, da je ono što se desilo u Poljskoj u nedelju obeležje vremena i da će takav pristup voditi do gorih stvari kao što je pokušaj da se holokaust podvede pod sve patnje tokom rata.

Oni koji iskrivljuju holokaust žele da vide dan sećanja na sve žrtve totalitarnih režima umesto da postoji posebno dan za holokaust, rekao je Zurof.

To je po njemu loš znak i smatra da je vreme da se Izrael probudi i spreči takvu vrstu univerzalizacije holokausta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.