U trendu

Žuti prsluci održali 15. uzastopni protest

PARIZ – Hiljade ljudi danas je marširalo širom Francuske i Pariza, a na desetine su uhapšene tokom 15. uzastopnog vikenda protesta pokreta Žuti prsluci protiv politike vlade.

Širom zemlje okupilo se ukupno oko 11.600 demonstranata, dok je u prestonici bilo 4.000 ljudi, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, javio je Rojters.

To je nešto veći broj demonstranata nego prošlog vikenda kada je bilo 10.200 ljudi, a u Parizu 3.000.

U prestonici je danas policija uhapsila 14 osoba,ali protesti su bili mahom mirni. Na protestu u gradu Klermon-Feran oko 2.500 demonstranata se sukobilo sa policijom, a uhapšeno je 15 osoba.

Podrška pokretu Žutih prsluka oslabila je proteklih sedmica nakon što je došlo do podela i ponavljanja nasilnih ispada.

Putem društvenih mreža su upućeni apeli da današnji protest protekne mirno, a jedan od protestnih skupova biće održan protiv antisemitizma.

Ekstremistički stavovi nekih demonstranata doveli su i do antisemitističkih uvreda upućenih poznatom filozofu Alenu Finkelkrotu tokom proteklog vikenda u Parizu.

Ovaj napad se dogodio ubrzo pošto je francuska vlada objavila da je došlo do ogromnog porasta broja antisemitističkih uvreda u prošloj godini.

Protesti su započeli u novembru prošle godine protiv poreza na gorivo, ali su se proširili i na nezadovoljstvo zbog ekonomske politike predsednika Emanuela Makrona koja, kako tvrde demonstranti, favorizuje bogate, podseća AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.