U trendu

Zvaničnici CG čestitali izbor Jonikija i Metodija

PODGORICA – Crnogorski zvaničnici i lideri stranaka pozdravii su danas izbor vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog i Metodija za vladiku budimljansko-nikšićkog.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić je, uz čestitke poručio da je još više sretan jer su obojica duhovni učenici, kako je naveo, njegovog prijatelja Amfilohija.

“Upućujem najsrdačnije čestitke mitropolitu crnogorsko-primorskom gospodinu Joanikiju Mićoviću na izboru, u želji da mudra dela, poruke mira, ljubavi i tolerancije budu vodilja kojim će, zajedno sa narodom Crne Gore, koračati u vremenu koje je pred nama”, poručio je Bečić.

Uveren je kaže da su Mitropolija crnogorsko-primorska i verujući narod Crne Gore dobili dostojnog duhovnog pastira.

“Episkopu budimljansko-nikšićkom, gospodinu Metodiju čestitam na izboru u uverenju da ćete u ovim izazovnim vremenima našem narodu pomoći da sačuva svoju veru i da ćete biti duhovni oslonac verujućem narodu”, napisao je Bečić na svom tviter nalogu.

U nadi, kako ističe, da ćete dugovečno i posvećeno obavljati funkciju episkopa budimljansko-nikšićkog, najiskrenije vam čestitam.

“Još i više sam radostan i sretan jer su i jedan i drugi bili igumani Cetinjskog manastira i duhovni učenici mog prijatelja blaženopočivšeg Amfilohija”, zaključio je Bečić.

Prethodno, čestike na izboru Joanikija za mitropolita uputio je premijer Zdravko Krivokapić uz poruku „Dostojan! Na mnogaja leta!“.

Krivokapić je čestitao i izbor vladike Metodija za prvog čoveka eparhije budimljansko nikšićke.

On je kazao da će „istinski stradalnik za svetinje i Crkvu Hristovu u Crnoj Gori“ vladika Metodije upravljati tom eparhijom.

“Na mnogaja leta, dragi i čestiti vladiko. Dostojan!”, poručio je Krivokapić.

Izbor crkvenih velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori čestitao je i potpredsednik vlade Dritan Abazović.

On kaže da veruje da će svi zajednički sa svojih pozicija doprineti promociji i jačanju univerzalnih vrednosti u Crnoj Gori.

“Ali i širiti ideju pomirenja, ljubavi i pravde!”, poručio je Abazović na Tviteru.

Predsednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, u ime SNP i u svoje lično ime, čestitao je vladici Joanikiju izbor za mitropolita crnogorsko-primorskog i novoizabranom episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, i poručuje da je Sabor SPC izabrao pravog čoveka za naslednika trona Svetog Petra Cetinjskog.

“Čestitam vladici Joanikiju izbor za mitropolita crnogorsko-primorskog, siguran da je Sabor SPC izabrao pravog čoveka za nasljednika trona Svetog Petra Cetinjskog”, poručio je Joković.

U četitki vladici Metodiju, Joković je oručio da je uveren da će ići stopama svog prethodnika, vladike Joanikija, i da će unaprediti ovu eparhiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.