U trendu

Zvaničnici SAD zvone na uzbunu zbog bezbednosti izbora

VAŠINGTON – Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je danas da je predsednik Donald Tramp uložio ogromne napore u celoj vladi kako bi izbori u SAD 2018. i 2020. godine bili bezbedni s obzirom na pokušaj Rusije da se umeša u izbore održane 2016.

„Predsednik Tramp nije i neće tolerisati mešanje u američki sistem reprezentativne vlade“, navodi se u pismu koje je Bolton danas uputio demokratama u Senatu, prenosi AP.

Bolton je rekao i da Tramp „predvodi akciju bez presedana u cilju kažnjavanja Rusije“ za, kako je naveo, njene napore da poremeti američke izbore.

Visoki američki zvaničnici iz obaveštajnih struktura i unutrašnje bezbednosti zvone na uzbunu povodom potencijalnih pokušaja uticanja na izbore koji će u SAD biti održani ove i 2020. godine, a ministarka unutrašnje bezbednosti Kirstjen Nilsen upozorila je da je „demokratija na nišanu“.

Istovremeno, direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Den Kouts izjavio je danas da obaveštajna zajednica SAD ostaje zabrinuta za bezbednost izbora i istakao da Rusija i dalje pokušava da se umeša u američke izbore, prenosi Rojters.

„I dalje vidimo prodornu kampanju s porukama Rusije koja pokušava da oslabi i podeli SAD. Nastavićemo da pratimo takve napore i da upozoravamo na njih“, rekao je Kouts na brifingu u Beloj kući koji je održao zajedno sa drugim čelnicima obaveštajne agencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.