U trendu

Zvaničnik: Do sada evakuisano više od 2.200 civila

KABUL – Do sada je iz Avganistana vojnim avionima evakuisano više od 2.200 diplomata i ostalih civila, rekao je danas Rojtersu neimenovani zapadni bezbednosni zvaničnik.

„Nastavljamo vrlo brzim tempom, zasad nema logističkih propusta i do sada smo uspeli da evakuišemo nešto više od 2.200 diplomatskog osoblja, stranih pripadnika obezbeđenja i Avganistanaca koji su radili za ambasade“, rekao je izvor britanske agencije.

Prema njegovim rečima, još nije poznato kada će ponov početi da se obavljaju civilni letove.

Zvaničnik nije izneo tačanbroj Avganistanaca koji su evakuisani, niti je objasnio da li je među 2.200 ljudi koji su napustili zemlju i više od 600 muškaraca, žena i dece iz Avganistana koji su u nedelju uzleteli sa kabulskog aerodorma u rpetrpanom američkom teretnom vojnom avionu C-17.

Talibani, koji su se od svrgavanja 2001. godine trudili da iz zemlje isteraju strane trupe, zauzeli su Kabul u neđelju nakon munjevite ofanzive, nakon što suse zapadne zemlje, predvodene SAD, povukle prema sporazumu koji je uključivao obećanje talibana da ih neće napadati prilikom povlačenja.

Americke snage koje upravljaju aerodromom morale su da prekinu letove u ponedeljak nakon što je hiljade uplašenih Avganistanaca preplavilo aerodrom pokušavajući da odletei iz zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.