U trendu

Zvanicnik EK: Doći ćemo do resenja, nema smisla deliti paket

BRISEL – Zvaničnik Evopske komisije kaže da je uveren da će lideri EU vremenom doći do rešenja za embargo na rusku naftu i upozorava da bi drugačije rešenje dovelo u pitanje ceo šesti paket sankcija Rusiji.

Lideri EU, naime, najavili su da danas i sutra na samitu u Briselu neće biti saglasnosti o zabrani na uvoz ruske nafte, priznajući da višenedeljne rasprave o tom pitanju još nisu završene.

Ako Evropska unija ne uspe da se dogovori o embargu na naftu iz Rusije bilo bi teško pokrenuti druge elemente predloženog šestog paketa sankcija, upozorio je danas jedan visoki zvaničnik Evropske komisije, preneo je Rojters.

„Tačno je da ako danas ili narednih dana o tom pitanju ne postignemo dogovor imali bismo poteškoća sa ostatkom paketa sankcija. Međutim, s obzirom da smo uvereni da ćemo vremenom doći do rešenja ne vidim razlog da mislim da bi neko mogao da deli paket sankcija, niti da ima smisla da ga delimo“, rekao je evropski zvaničnik.

Drugi elementi najnovijeg paketa sankcija predviđaju prekid rada sa najvećom ruskom bankom Sberbankom i isključivanje iz sistema za razmenu poruka SVIFT, ali i zabranu rada za ruske emitere iz EU i dodavanje novih imena na listu ljudi čija je imovina zamrznuta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.