Zvaničnik NATO: Ne vidimo razloge za nepoverenje prema Kforu

BRISEL – NATO ne vidi nikakve razloge za nastanak ili razvoj nepoverenja prema mandatu ili izvršavanju dužnosti Kfora, a ako se i pojavljuju neke žalbe one su više povezane sa političkom agendom a ne sa realnim stanjem stavri na terenu, izjavio je visoki NATO zvaničnik zadužen za Zapadni Balkan i Rusiju Robert Pščel.

„Što se tiče ljudi koji dolaze u kontakt sa Kforom a to su sve grupe koje žive na Kosovu, ali i oni koji sarađuju sa njim, uključujući dobar profesionalni kontakt između Kfora i srpske vojske, mi nismo primili neke naročite žalbe“, rekao je Pščel za EWB.

Tako da, ponavlja, nema nikakvih ozbiljnih razloga za kritiku.

„Drugim rečima, kada čujemo da se neko žali, imamo razloge da verujemo da to baš nema toliko veze sa samim Kforom, već mnogo više sa nekom političkom agendom koja neme veze sa realnošću na terenu“, smatra on.

Dodao je da u Alijansi čuju kritike o tome da Kfor ne ispunjava svoje dužnosti, da je tamo haos, ali, naglašava, da to nije realnost na terenu.

„A u trenutku kad imamo velike nade za uspeh dijaloga između Beograda i Prištine koji vodi EU, mislim da je još veći nivo odgovornosti kada je u pitanju ovakva retorika, način na koji govorite o bezbednosnoj situaciji na Kosovu“, naveo je on.

Ko će imati koristi od nekakvog negativnog razvoja, neke nove tenzije, upitao je on.

Dodao je i da se mandat Kfora nije promenio od promene prirode Kosovskih bezbednosnih snaga, ali da ih je ona podstakla da preispitaju koju vrstu veze će imati sa KBS.

On je naglasio da je Kfor u potpunosti spreman da odgovori na razne situacije uključujući i krizne.

U tom kontekstu on je govorio i o nedavnoj akciji kosovske policije na severu KiM, istakvši da je reč o primeru dezinformisanja javnosti i da je operacija sprovedena na ispravan načcin.

„Ako pogledamo razvoj situacije koji je bio povezan sa policijskom situacijom moramo reći da je ovo možda veoma dobar primer elemenata dezinformacije koji su servirani javnosti. To je bila antikorupcijska policijska operacija na koju policija nije samo imala prava, već je to bila njena aktivna dužnost“, rekao je Pščel.

Ta akcija, kako je ocenio, sprovedena je ispravno, a njeno prikazivanje kao opasne po regionalni mir i stabilnost „ne pomaže iz perspektive stabilnosti i bezbednosti na terenu“.

„Kfor je bio u pripravnosti, on ostaje u pripravnosti i spremni smo da koristimo postojeće mehanizme ali i da mirno razgovaramo o raznim dimenzijama ovoga. Ipak, ne treba zaboraviti da je Kfor treći u lancu reagovanja, postoje i druge institucije“, zaključio je Pščel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.