U trendu

Zvaničnik: Očigledan napredak kineske kulturne i turističke industrije u protekloj deceniji

Kulturna i turistička industrija u Kini procvetale su u poslednjoj deceniji, izjavio je u Pekingu potpredsednik Ministarstva kulture i turizma Žao Ćuen.

Žao je juče rekao novinarima da Kina pridaje veliki značaj kulturnoj izgradnji i razvoju turizma, promovišući istorijska dostignuća i promene u kulturi i turizmu, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

On je kazao da se dostignuća Kine u kulturnom turizmu i kulturnom nasleđu poslednjih godina ogledaju u pet glavnih oblasti: procvatu umetničkog stvaralaštva, kontinuiranom unapređenju sistema modernih javnih kulturnih usluga, brzom razvoju kulturne i turističke industrije, značajnim rezultatima u zaštiti kulturnog nasleđa, i u višem nivou devizne razmene i saradnje ostvarene kroz sektor kulture i turizma.

Na kraju 2021. godine u Kini je bilo 3.215 javnih biblioteka, 3.316 domova kulture, 40.200 kulturnih stanica i 575.400 centara za sveobuhvatne kulturne usluge na seoskom nivou širom zemlje. U međuvremenu, sve javne biblioteke, domovi kulture, umetničke galerije i 91 odsto muzeja otvoreni su za javnost besplatno, navodi CMG.

„Kina zauzima drugo mesto u svetu sa 56 mesta svetske baštine i prvo mesto na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa sa 42 stavke. Uz to, više od 1.800 kompleta izgubljenih kulturnih relikvija vraćeno je u Kinu“, naveo je Žao.

Dodao je da je Kina napravila sveobuhvatan plan za jačanje zaštite i korišćenja kulturnih relikvija i izdala šest relevantnih političkih dokumenata, ocenivši da je to „odraz kontinuiranog produbljivanja svesti o zaštiti kulturnih relikvija“.

„Reforma muzeja nasleđa nastavlja da napreduje i formiran je novi tip modernog muzejskog sistema, sa 6.183 muzeja širom zemlje, a stopa besplatnog pristupa dostigla je 91 odsto. Ukupan broj izložbi koje se održavaju na godišnjem nivou povećan je 144 odsto“, kazao je Žao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.