U trendu

Zvanicnik: Ukinuti vojsci ovlascenja nakon ubijanja civila

NJU DELHI – Visoki zvaničnik na severoistoku Indije pozvao je danas na ukidanje vanrednih ovlašćenja koja su data indijskim trupama, dan nakon što su vojnici ubili više od deset civila, što je izazvalo nasilne proteste u indijskoj državi Nagaland.

Vodeći ministar te države Neifiu Rio je izjavio da njegova vlada želi da se ukine dugogodišnji Zakon o specijalnim ovlašćenjima oružanih snaga, poznatiji i kao AFSPA, prenosi agencija AP.

“AFSPA narušava imidž naše zemlje koja je vodeća svetska demokratija“, izjavio je Rio na sahrani poginulih civila, u okrugu Mon, na mestu incidenta, i ponovio da će vlasti tražiti pravdu za ubijene civile.

Četrnaest civila i jedan vojnik ubijeni su u seriji nasilnih incidenata koji su se dogodili tokom vikenda u državi Nagaland.

Nakon ubistava, lokalno stanovništvo i političari su pozvali na povlačenje akta koji vojsci u nekim delovima severoistoka Indije daje ovlašćenje da pretrese, hapsi i čak puca na osumnjičene bez straha od krivičnog gonjenja.

Prema tom zakonu, lokalnim vlastima je potrebno federalno odobrenje za krivično gonjenje vojnih ili paravojnih vojnika na civilnim sudovima.

Indijska vojska je saopštila da su vojnici u subotu pucali na kamionet nakon dojave o kretanju pobunjenika u udaljenom okrugu Mon duž granice sa Mjanmarom.

Šest civila je ubijeno, što je izazvalo nasilne proteste gnevnih seljana koji su zapalili tri vojna vozila.

Vojnici su odgovorili pucanjem na njih, ubivši još sedam ljudi, naveli su zvaničnici.

U sukobu sa demonstrantima poginuo je i jedan vojnik.
Meštani su naveli da su žrtve bili rudari koji su se vraćali kući u svoje selo kada su vojnici dočekali kamion koji ih je prevozio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.