Zvizdić sa Palmerom: Podrška SAD za približavanje NATO

VAŠINGTON – Američka administracija podržava približavanje Bosne i Hercegovine članstvu u NATO-u i u tom cilju smatra važnim izradu Godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP) i što brže uspostavljanje vlasti, saopšteno je posle sastanka predsedavajućeg Veća ministara BiH s posebnim izaslanikom Stejt Departmenta za Zapadni Balkan u Vašingtonu.

Denis Zvizdić i Metju Palmer su se saglasili da je važno ispuniti postavljeni uslov za nastavak atlantskih integracija, odnosno usvojiti ANP i poslati ga u sedište NATO-a u Briselu, navedeno je u saopštenju kancelarije Denisa Zvizdića.

Oni su istakli i da je „potrebno što pre formirati vlast, imajući u vidu najbolji interes za BiH i uz neizostavno poštovanje važećih zakona, odluka i strategija usvojenih od strane nadležnih institucija“, preneli su mediji u BiH.

„Metju Palmer je istakao da SAD ostaje snažno posvećen i iskren prijatelj Bosne i Hercegovine u svim reformskim procesima i integracijama koje vode ka sigurnosti, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu, te da pitanje procesa NATO integracija, koje se razume kao pitanje vladavine zakona, povećanja nivoa sigurnosti, vodi ka ukupnoj stabilizaciji i povećanom nivou domaćih i privlačenju stranih investicija, novim radnim mestima, zadržavanju mladih osoba i kvalitetnijem životnom standardu“, stoji u saopštenju.

Usvajanje ANP-a je preduslov da bi bio aktiviran Akcioni plan za članstvo BiH u NATO-u (MAP), ali je u postojećim okolnostima izvesno da ta zemlja neće brzo postati članica Alijanse.

Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je Zvizdić član, snažno se zalaže za nastavak NATO puta BiH, dok se Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predvođen Miloradom Dodikom tome odlučno protivi.

Ove dve stranke načelno su s HDZ BiH usuglasile koalicijski sporazum, ali on do danas nije proveden u delo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.