U trendu

10 najpozitivnijih filmova koji će vam odmah doneti osećaj čiste sreće (video)

Filmovi su, nesumnjivo, jedan od najboljih eskapističkih instrumenata koji mogu utjecati na čovjekovo raspoloženje. Određeni filmovi mogu biti produkti svojevrsne, specifične emocije kod individualca što je i znanstveno dokazano. I dok se cijeli svijet već godinu dana bori s nevidljivim neprijateljem, svakodnevni život postao je vrlo ograničen, a socijalni aspekt života ostao je mit. Filmovi su dobili notacijsku pozornost i postali jedan od glavnih oružja u borbi protiv monotonije, depresije te osjećaja izoliranosti. Oni su postali čovjekov “prozor u svijet” kao i sjećanje na neka bolja “nemaskirana” vremena.

Sudeći po internetskoj stranici Statista, postotak online streaming filmova u 2020. godini znatno je porastao, čime se može potvrditi teza da su filmovi i serije trenutno postali dominantna stavka čovjekovog života, a Netflix i Disney+ se svrstali među glavne i najprominentnije servere za pružanje multimedijskog užitka, kao i određeno eskapističko oruđe koje individualca udaljuje od aktualnih problema koji se manifestiraju u obliku pandemije, ali i mnogih drugih životnih problema.

Tom prigodom na ovome popisu nalazi se deset filmova koji će, zasigurno, svakomu pružiti osjećaj pozitivne energije i ostaviti svakoga tko ove filmove pogleda ekstatičnim s primjesom élan vitala, a svakodnevni problemi će ostati tek u magli.

10. Škola roka (2003)

Film o profesoru na zameni u jednoj osnovnoj školi koji sa razredom oformi rok bend sadrži i dobre životne poruke koje prezentuje na vrlo elokventan način prilagođen tematici samog filma. „Škola roka” svakako je puni pogodak za obožavaoce dobre komedije i rok ‘n’ rola, koja je idealna mešavina odraslog, ali i dečjeg humora.

9. Shazam (2019)

Film o superjunaku Shazamu svakako ponosno drži epitet jednog od najsrdačnijih i porodično orijentisanih filmova o superjunacima koji će svakoga dobro nasmejati, ali i zaintrigirati.

8. S ljubavlju, Simon (2018)

„S ljubavlju, Simon” svoju radnju izlaže mladalačkim problemima i više je namenjen adolescentskoj publici, ali svejedno je pozitivno okrenut film pogodan za obožavaoce ovakve vrste ostvarenja.

7. Čudo (2017)

Uprkos teškoj temi koju obrađuje (život jednog dečaka sa facijalnom deformacijom) film uspeva da bude izrazito pozitivan i optimističan, u određenim scenama pomalo i bajkovit. To je, na kraju, film koji pokušava da ukaže na činjenicu da iako ima loših stvari u životu pojedinca, on istovremeno može da bude i lep ako odlučimo tako da gledamo na njega.

6. The Prom (2020)

Iako u njemu glume velika glumačka imena poput Nikol Kidman, Meril Strip i Keri Vašington, ovaj mjuzikl pati od nedostatka karakterizacije likova kao i zaboravnih muzičkih numera, ali uprkos tome je film koji drži dinamičan ritam kroz celu radnju i izuzetno pozitivnu energiju koja najviše proizlazi iz izvrsnih performansa glavnih likova.

5. Mamma Mia! (2008)

„Mamma Mia!” je večni evergrin napravljen po istoimenom poznatom mjuziklu na kojemu su odrastale generacije, a za kojeg su specifične pesme poznate švedske grupe ABBA. Hitovi poput Dancing Queen, Waterloo, i Super Trouper tek su neke od mega popularnih pesama opevanih u ovom filmskom klasiku. Sama glumačka postava i te kako je vredna hvale i jednako tako, među glavnim faktorima koji „Mammu Miu” čine toliko obožavanim filmskim ostvarenjem.

4. Tajni život Voltera Mitija(2013)

Nakon što njemu i kolegi s posla zaprete otkazom zbog negativa koji nedostaje, Valter odlazi na avanturu života za koju nije mogao ni zamisliti da će mu se dogoditi, ali i, na kraju, da bi napokon osetio ukus života i distancirao samog sebe od monotonije koja je prisutna u njegovom životu. „Tajni život Voltera Mitija” pogodan je film za ljude sklone putovanju, ali i onima koji smatraju da je život više od prosečne svakodnevice kojoj, nažalost, većina ljudi bude priklonjena s vremenom.

3. Briljantin (1978)

Još jedan mjuzikl na listi, film „Briljantin” takođe je večni klasik s mladim Džonom Travoltom i Olivijom Njutn-Džon u naslovnim ulogama. Iako na žestokom udaru mnogih kritičara u vreme svog izlaska tokom 70-ih godina prošlog veka, nameće se pitanje kako je moguće da se četrdeset godina kasnije, ovaj mjuzikl i dalje mnogima nalazi na listi omiljenih filmova. Odgovor počiva u činjenici da film uspešno gledaoca ubacuje u sopstveni svet plesa, muzike i šarolikih atipičnih likova koje je teško ne zavoljeti na prvu, ali i izvrsnoj dinamici likova kroz priču koja je sve samo ne dosadna.

2. Zapravo ljubav (2003)

Opus različitih međusobno isprepletenih radnji i mnogobrojnih šarolikih likova koji su svi tako povezani izvrsna je poslastica za sve ljubitelje romantičnih komedija, ali i gledaoce kojima je više stalo do samih likova, nego do radnje.

1. Veliki (1988)

„Veliki” je film pogodan za sve generacije koji na svoj poseban način pokazuje privilegije dečjeg sveta kao i fundamentalnu činjenicu da dete u nama nikada zaosta ne umire, dok sama radnja ima svoj određeni šarm koji najviše proizlazi iz Henksovog utelovljenja odraslog deteta koje se mora snaći u obimnom i nimalo laganom svetu odraslih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.