U trendu

13 duhova

Žanr: Horor
Trajanje: 88 min.

Glavne uloge:F. Murray Abraham, Tony Shalhoub, Shannon Elizabeth, Katheryn Anderson
Scenario:Neal Stevens
Producenti:Joel Silver, Dan Cracchiolo, Jil Adler, Robert Zemeckis
Režija:Steve Beck

SINOPSIS

„13 duhova“ je rimejk istoimenog horor klasika Vilijema Kastla o tročlanoj porodici koja nasleđuje privlačnu staru kuću od ekscentričnog ujaka. Postoji jedan problem: u kući, izgleda, vladaju neka opasna pravila. Zarobljeni u svom novom domu sa bizarnim zidovima koji se stalno pomeraju, novi stanari moraju da se suoče sa osvetoljubivim i moćnim nevidljivim silama, koje prete da unište svakog ko im se nađe na putu. Ubrzo, porodici se priključuje lovac na duhove, rešen da oslobodi sve duhove zarobljene u kući. U grozničavoj jurnjavi, stanari pokušavaju da se spasu pre nego što bude prekasno, shvatajući da je kuća jedna ogromna zagonetka koja sadrži ključ za rešenje njihovog problema – neminovno spasenje ili potpuno uništenje.

O PRODUKCIJI

„13 duhova“ je još jedan u nizu rimejkova horora sa natprirodnim silama u kući opsednutoj duhovima koji su snimljeni u poslednje vreme. Producenti su čuveni reditelj Robert Zemekis (Forest Gamp, Kontakt) i producent Džoel Silver (Matriks). Ono što je zaista zapanjujuće jeste to da su uspeli da sve scene sa ogledalima urade bez ikakvog odraza. Snimano je kroz staklene zidove, dok je režiser sve vreme morao da bude iza neke vrste staklene table. Problem je bio u tome da se kamera postavi tako da se ni ekipa, ni kamera ne vide u ogledalu. Ukleta kuća u ovom filmu ne liči na uobičajene kuće koje srećemo u hororima; sva je od stakla, moderno dizajnirana, bez zidova, tako da je moguće videti konstrukciju i bilo koju sobu iz bilo koje tačke.

STIV BEK – reditelj

Stiv Bek je odranije poznat kao stručnjak za vizuelne efekte („Ambis“, „Lov na Crveni oktobar“). Horor „13 duhova“ predstavlja njegov rediteljski prvenac. Kako je u pitanju film o duhovima, koji kao takav zahteva dosta rada na specijalnim efektima, reditelj se našao u potpunosti na svom terenu, iskoristivši svoje umeće na najbolji način. Stiv Bek se potrudio i uspeo da izbegne svaku sličnost sa već poznatim hororima koji se bave sličnom tematikom, stvorivši posebno delo sa vrlo originalnim autorskim rukopisom i veoma zanimljivim rediteljskim rešenjima. Briljantna scenografija i intrigantna ideja da se duhovi skrivaju iza misterioznih zidova, samo upotpunjuju i ulepšavaju taj neobičan autorski pečat, koji od filma čini mešavinu trilera, horora, porodičnog i avanturističkog žanra. Svi glumci su nadmašili sebe, očigledno inspirisani neobičnim talentom reditelja.

Oficijelni sajt:

  • 13 Ghosts

    Premijera: Beograd, 7. jun 2002. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.