U trendu

A-tim

Žanr: akcija, avantura, triler
Trajanje: 117 min.
Premisa: Ne postoji plan B

Glavne uloge:Bredli Kuper (Bradley Cooper), Džesika Bil (Jessica Biel), Lijam Nison (Liam Neeson)
Scenario:Brajan Blum (Brian Bloom), Džo Karnahan (Joe Carnahan)
Režija:Džo Karnahan (Joe Carnahan)

SINOPSIS
Grupa veterana iz rata u Iraku pokušava da skine ljagu sa sebe jer se sumnja da su počinili zločin koji im je zapravo podmetnut.
O FILMU
Film je napravljen po seriji koja je emitovana u periodu od 1983. do 1987. godine, gde su glavne uloge igrali Džordž Pepard, Mr T, Dirk Benedikt i Dvajt Šulc. Serija je pratila nezvanični tim vijetnamskih veterana koje ništa ne može da spreči da uhvate loše momke. U novom filmu, Bliski istok će zameniti Vijetnam kao mesto na kojem njih četvorica služe vojsku, ali reditelj Džo Karnahan je najavio da je originalna priča polazna tačka.
Radnja filma "A-tim" prati akcije grupe vojnika, bivših pripadnika Specijalnih jedinica, kojima je podmetnut zločin koji nisu počinili. Njih četvorica koriste svoj neverovatni talenat kako bi sprali ljagu s imena svog tima i otkrili prave počinioce.
Lijam Nison u ulozi Hanibala Smita glavni je organizator misije u kojoj je tajming najvažniji kako bi neobične veštine i preciznost ostalih članova tima bile delotvorne. Serija "A-Tim" bila je jedna od najpopularnijih i najuspešnijih osamdesetih godina. Kako bi dokazali da nisu počinili zločin za koji su optuženi, četvorica vijetnamskih veterana prelaze u "ilegalu" boreći se na strani dobra i pravde. "Serija je prerasla u fenomen", izjavio je njen tvorac, Stefan J. Kanel. Osećaj pripadništva grupi i prijateljstvo koje vlada između četiri saborca u seriji zadržani su kao osnovni i najbitniji element i kada se radnja preselila na veliko platno.
Reditelj filma, Džo Karnahan, jedan je od milion onih koji su odrasli uz ovu kultnu seriju. "Želeli smo da odamo poštovanje seriji i zbog generacija fanova koje su odrasle uz nju. Takođe smo želeli da A-tim uvedemo u 21. vek", kaže reditelj koji se nije plašio izazova. Karnahan je i koscenarista filma. Radnja filma prilagođena je savremenom dobu, tako da Bliski istok zamenjuje Vijetnam kao mesto gde grupa služi vojsku. "Cilj filma bio je da odiše akcijom, ali da ujedno bude i emotivan, realan i što je moguće pristupačniji. Nema svrhe raditi ovakav film ako ne nameravate da ga izdignete na viši nivo".
Ono što je publika volela u seriji osetiće i na filmu. Tim je sastavljen od hrabrih, harizmatičnih i duhovitih ličnosti, bilo da se misli na same glumce, bilo na likove koje tumače. Za ulogu Hanibala Smita bilo je važno da se izabere čovek koji je oličenje snage, poverenja i autoriteta, ali i sa smislom za humor. Kao vođa tima, pukovnik Smit je uvek korak ispred svih. On brine da tim izvuče iz svake opasnosti iako su akcije koje preduzimaju više nego opasne.
"Oduševio me je način na koji je Karnahan stvorio vezu između ova četiri momka. Mnogo toga se izdešavalo u samoj priči, kao i među likovima, ali drugarstvo između ove četvorice je fantastično. Hanibal je heroj. On je moralan, ima izražen osećaj za etičnost i ljubav, kako prema svojoj zemlji, tako i prema svojim ljudima", objašnjava Nison.
Glumac priznaje da je imao određenih "poteškoća" u interpretiranju ove uloge: "Kao bivši pušač, imao sam problem s cigaretama, ali razumem zašto su scenaristi insistirali na tome. To daje određenu karakteristiku Hanibalovom liku. Kada plan krene kako treba, on izvadi cigaru i zapali je…" Kuperu nije trebalo mnogo da se odluči da li da prihvati ulogu. "Oduvek mi je bio san da snimim veliki, akcioni film. Obožavam sport i volim da se pretvaram da učestvujem u tuči. A uloga u ovako kultnom projektu, na kome sam odrastao, i mogućnost da radim uz Lijama Nisona, bilo prosto je savršeno".
Kuperu je značilo što je imao priliku da glumi u filmu koji sadrži fizički zahtevne scene. Da bi se uverio da je dorastao zadatku, glumac se podvrgnuo striktnom režimu ishrane i napornim treninzima. "Akcione scene su komplikovane i zahtevaju mnogo uložene energije, morate biti stalno koncentrisani. Fejs je vojnik, ne smeta mu da primi koji udarac. Tako sam se i ja pripremio za akciju".
"A-tim" sniman je preko četiri meseca. Promenjeno je oko 120 lokacija kako bi setovi bili realniji, a glumci su tokom snimanja imali stručnu vojnu pomoć i savete. Ako i pomislite da je nešto nemoguće, Hanibal, Fejs, B. A. Brakas i Merdok su to već učinili!
O REŽISERU
Džo Karnahan (reditelj i scenarista)
Scenarista je i glumac, a kao reditelj proslavio se snimanjem nezavisnih filmova. Bio je izabran za reditelja filma "Nemoguća misija 3", koji je producirao Tom Kruz, ali je napustio projekat. Bio je koscenarista filma "Ponos i slava".
O FILMU
Bredli Kuper (poručnik Fejs)
Američki glumac koji podjednako radi na filmu, u pozorištu i serijama. Prvu zapaženiju ulogu imao je u seriji "Seks i grad" 1998. godine. Kasnije dobija uloge u serijama "Alijas" i "Reži me". Na velikom platnu, između ostalog, igrao je u filmovima "Uvek reci da", "Mamurluk u Vegasu" i "Dan zaljubljenih". Nastupa i na Brodveju.
Lijam Nison (pukovnik Hanibal Smit)
Potvrdu svog glumačkog talenta dobio je nominacijom za Oskara za glavnu mušku ulogu, kao Oskar Šindler u filmu "Šindlerova lista" 1993. godine. Iako mu je nagrada izmakla, Nison spada u kategoriju najboljih svetskih glumaca. Proslavio se i ulogama u filmovima "Jadnici", "Ratovi zvezda: epizoda 1", "Betmen počinje", "Borba Titana", a u filmskoj franšizi "Letopisi Narnije" glas pozajmljuje Aslanu.
Džesika Bil (Karisa Sosa)
Glumica je i model. Popularnost je stekla ulogom u TV seriji "Sedmo nebo". Igrala je i u filmovima "Iluzionista", "Dan zaljubljenih" i drugim.
Oficijelni sajt

Premijera: 8. jul 2010. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.