U trendu

Akvarijum

Žanr: drama
Trajanje: 123 min.
Zemlja porekla: Velika Britanija
Nagrade: BAFTA – nagrada za najbolji britanski film

Glavne uloge:Kejti Džarvis (Katie Jarvis), Majkl Fasbender (Michael Fassbender), Kirston Vering (Kierston Wareing)

Scenario:Andrea Arnold (Andrea Arnold)
Režija:Andrea Arnold (Andrea Arnold)

SINOPSIS
Buntovna petnaestogodišnjakinja Mija živi u ruiniranom radničkom predgrađu. Izbačena je iz škole, prijatelji je izbegavaju, a u sukobu je i s majkom i mlađom sestrom. Besposlena i usamljena, Mija luta predgrađem upadajući u nevolje. Jedino utočište pruža joj ples, i ona upada u prazne stanove kako bi mogla da sama i na miru vežba uz hiphop muziku s majušnih zvučnika. Njen život se menja kada jednog vrelog letnjeg dana njena majka kući dovede novog dečka. Misteriozni stranac, Konor, ljubazan je prema Miji i ohrabruje njeno interesovanje za ples. Pažnja, podrška i nežnost su nešto sasvim novo za Miju. Ona počinje da veruje Konoru, sve dok se ne ispostavi da nije bio iskren.
O FILMU
"Akvarijum" je moderna, intenzivna, na momente i duhovita priča o odrastanju. U okruženju u kom Mija živi, život se svodi na kretanje u krugovima kao u akvarijumu. Svaki dan je isti i ne postoje velike razlike čak ni kada su u pitanju različite generacije. Mija oseća potrebu da odraste i izađe iz tog začaranog kruga. Rediteljka Andrea Arnold ne govori mnogo o tome odakle je potekla inspiracija za priču o Miji, ali priznaje da u priči ima i njenog ličnog iskustva. "Ovaj svet iz filma je priča o nekom teretu koji sam htela da skinem s grudi", kaže Arnoldova, i sama odrasla u predgrađu sličnom onom u kom živi glavna glumica Kejti Džarvis, i onom u kome u filmu živi Mija.
O REŽISERU
Andrea Arnold (reditelj i scenarista)
Nazivaju je najvećom nadom i najtalentovanijom rediteljkom novog britanskog filma. Za svoj kratki film "Osa", koji govori o samohranoj majci na ivici sloma, Andrea Arnold dobila je Oskara 2005. godine. Filmom "Crveni put", prvim dugometražnim filmom u karijeri, 2006. godine osvojila je i prvu svoju nagradu žirija u Kanu. Drugu nagradu kanskog žirija osvojila je "Akvarijumom" 2009. godine.
Zbog njenog interesovanja za socijalne teme, život radničke klase u Velikoj Britaniji i za ljude s margine društva, Andreu Arnold često porede s poznatim britanskim rediteljem Kenom Loučom. Njen rad se iz istih razloga, interesovanja za svakodnevnicu domova pripadnika radničke klase, svrstava u pravac "kitchen sink realism", to jest "realizam iz kuhinjskog slivnika".
Andrea Arnold trenutno snima "Orkanske visove", filmsku adaptaciju poznatog romana Emili Bronte.
O GLUMCIMA
Kejti Džarvis (Mija)
Rođena je 1991. godine i pre "Akvarijuma" nije se pojavila na filmu. Rediteljka Andrea Arnold smatrala je da je za ulogu Mije najbolje pronaći osobu koja nije profesionalna glumica. Tražeći glumicu, agenti su primetili osamnaestogodišnju Kejti Džarvis dok se svađala s dečkom čekajući voz. Iako je bila nepoverljiva i najpre odbila da agentima da svoj broj telefona, ipak je uzela broj telefona agenta i pojavila se na audiciji.
Tokom audicije Kejti Džarvis nije htela da pleše pred prisutnima. Jedini način da je na to privole bio je da svi izađu iz prostorije i ostave je da pleše pred uključenom kamerom. Uprkos njenoj odbojnosti prema plesu, i producenti i rediteljka znali su da je ona najbolji izbor. Za ulogu u filmu "Akvarijum" Kejti Džarvis dobila je nagradu Britanskog nezavisnog filma za najbolju debitantkinju, kao i niz odličnih kritika i priznanja da ceo film počiva na njenoj odličnoj izvedbi. Kejti Džarvis je majka devojčice Lili Me, rođene 2009. godine.

Premijera: FEST

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.