U trendu

Assassin’s Creed (video)

Žanr: akcija, vantura, fantazija
Trajanje: 115 min

Glavne uloge: Majkl Fasbender (Michael Fassbender), Marion Kotijar (Marion Cotillard), Džeremi Ajrons (Jeremy Irons), Brendan Glison (Brendan Gleeson), Šarlot Rempling (Charlotte Rampling)
Scenario: Bill Collage, Adam Cooper, Michael Lesslie
Režija: Justin Kurzel

SINOPSIS

Linč (Majkl Fasbender) otkriva da je potomak tajnog društva Asasina zahvaljujući revolucionarnoj tehnologiji koja mu otključava genetska sećanja. Pomoću nje on proživljava avanture svog pretka Agilara u Španiji 15. veka. Nakon što stekne neverovatno znanje i moći, Linč se vraća u savremeno doba kako bi se suprotstavio opasnim i moćnim templarima koji ugrožavaju današnji svet.

O FILMU

Oni rade u tami služeći svetlosti. Oni su Asasini.

Film je zasnovan na istoimenoj planetarno popularnoj igrici. Ovo je igra koju su kreirali Patris Dizile i Žad Remon još 2007. godine i do danas je stvoreno pet glavnih nastavaka serijala u kojima pratimo Asasina u neprekidnoj borbi protiv zlih Templara. I sam film istražuje tajni rat između njih koji je besneo kroz istoriju, a pojavljuje se i „Jabuka raja“ – praistorijsko oružije civilizacije koja sadrži genetski marker-kod prve čovekove pobune.

Glavnu ulogu u filmu ima Majkl Fasbender, koji tumači dva nova lika – Kaluma Linča i Agilara de Nehru. Impresivnu glumačku postavu čine i oskarovka Marion Kotijar, Majkl Kenet Vilijams i Džeremi Ajrons.

RED ASASINA
Red Asasina ima dugu istoriju. To je tajna sekta tihih ratnika koja ima tri ključna pravila: 1. Nikada oružjem na nedužni život; 2. Stopi se sa okolinom; 3. Nikada ne ugrozi bratstvo.
Asasini su se vekovima pridržavali ovih načela i vodili tajni rat protiv Vitezova Templara. Asasin mora pokazati uzdržanost i živeti samo onda kada je to neophodno; Asasin mora pokazati suptilnost i stopiti se sa okolinom; Asasin mora pokazati integritet i nikada ne nauditi Redu. Kroz ova načela, razlikuju se od Vitezova Templara, koji više cene kontrolu od prava na izbor.

ABSTERGO
XX vek. Red Templara je započeo tehnološki rat kroz primenu nauke, verujući da bi im napredak doneo željenu kontrolu. Kroz mega-korporaciju pod nazivom Abstergo, značajno ulažu u nova otkrića, koja koriste za sopstvene ciljeve. Ali kako bi došli do odgovora koje traže, moraju da se oslanjaju na znanje i iskustvo Reda Asasina – svim potrebnim silama.

KALUM LINČ
Abstergo veruje da će baš putem Kaluma Linča (Majkl Fasbender) dostići svoj cilj. Pod rukovodstvom svog oca, Alena Rikena (Džeremi Ajrons), mlada naučnica u Abstergu, dr Sofija Riken (Marion Kotijar), organizuje Linčovo oslobađanje iz zatvora, gde ga čeka smrtna kazna za ubistvo. Linč je izgubljen i muči se da pronađe svoje mesto u svetu. Sofija obećava da odgovori na njegova pitanja samo ukoliko on učestvuje u njenim eksperimentima, koji koriste uređaj poznat kao Animus.

ANIMUS
Najneverovatnije naučno dostignuće Absterga je mašina koja otključava genetske uspomene, sadržane u DNK subjekata, omogućavajući im da osete i dožive davno izgubljene uspomene predaka. To je komplikovan postupak, koji od svojih učesnika zahteva potpunu predanost (čitaj: razum), a sinhronizacija zna biti nestabilna. Ekstremni događaji, kao i emocionalne reakcije, mogu izazvati kolebanje sinhronizacije, dok potpuna nesinhronizacija može imati razorne efekte na psihu subjekta.

ŠPANIJA U XV VEKU I ŠPANSKA INVKIZICIJA
Preko Animusa, Kal otkriva sećanja svog pretka, Agilara de Nerha, koji je živeo u Španiji u XV veku i borio se protiv španske inkvizicije i velikog inkvizitora Tomasa De Torkemada. Preko Agilarovih sećanja, Linč otkriva da je deo Reda Asasina…

SKRIVENO SEČIVO
Kompaktan i smrtonosni uređaj koji je postao obeležje Reda Asasina, skriveno sečivo, oštar je bodež koji se može izvući i uvući u trenu, dovoljno dugo da onesposobi protivnika i sakrije sve dokaze koji ukazuju na Asasine.

SKOK SUDBINE
Pored svih veština Asasina, koje se uče godinama kroz treninge i fokusiraju na parkur, otkriven javno tek tokom ’80-ih, Skok sudbine je možda najvažnije dostignuće. Omogućava im da pobegnu od opasnosti i upravljaju životom na krovovima. Pokazujući privrženost svojim osnovnim uverenjima da je život vredan samo onoliko koliko si služio Redu, Skok sudbine je poslednji test za inicijaciju Asasina, pre nego što polože svoju zakletvu Redu.

Oficijelni sajt: Assassin’s Creed (2016)
Premijera: 29. decembar 2016. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.