Asteriks i vikinzi

Žanr: animirani, komedija, avantura
Trajanje: 78 min.
Originalni naziv: Asterix et les Vikings (2006)
Zemlja porekla: Francuska, Danska

Glavne uloge (glasovi):

Rože Karel (Roger Carel), Loran Deč (Lorant Deutch), Sara Forestije (Sara Forestier), Žak Franc (Jacques Frantz), Pjer Palmad (Pierre Palmade)

Scenario:

Rene Gošini (Rene Goschiny) – pisac stripa, Alber Uderco (Albert Uderzo) – pisac stripa, Stefan Fjeldmark (Stefan Fjeldmark), Žan-Lik Gozan (Jean-Luc Goossens)

Režija: Stefan Fjeldmark (Stefan Fjeldmark), Žesper Mole (Jesper Moller)

SINOPSIS
Veliko događanje u našem omiljenom selu u Galiji: Kukavitoriks, poglavičin nećak, tek što je došao iz Parisiuma! Asteriksu i Obeliksu dodeljen je nemoguć zadatak: da od njega naprave pravog muškarca. Ispod arogantnog izgleda, dečak iz velikog grada je samo preplašeno pile. Uprkos treninzima, on malo čini da se promeni.
Istovremeno, vikinzi su se iskrcali u Galiju, odlučni da nađu šampiona u strahu, koji će ih, kako im je obećano, naučiti da lete, jer, navodno, „strah daje krila“. Nevolja udara kada vikinzi kidnapuju Kukavitoriksa. Asteriks i Obeliks moraju da ga nađu po svaku cenu. Dok oni idu za njim sve do zaleđenog severa, njihov mladi pulen, nalazeći se, ne svojom voljom, u centru užasne spletke, upoznaje divnu i neustrašivu Abu i otkriva da ljubav može da te udari kao šamar.
O FILMU
U ovom novom dostignuću animacije omiljeni mali Gal – Asteriks, trijumfalno se vraća na bioskopsko platno u priči koja nas vodi sve do velikog zaleđenog severa, upoznajući nas s gradskim dečakom iz galsko-rimskog Pariza koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kombinujući prepoznatljiv duh koji je postao zaštitni znak svetski poznatog stripa s poslednjom rečju tehnike animacije, „Asteriks i vikinzi“ stvaraju smešan, osvežavajući i nežan svet. Pomislio bi čovek da su svi iz ekipe pili magični napitak.
Sećajući se rađanja Asteriksa, Uderco priznaje: „S Reneom Gošinijem često smo imali običaj da kažemo: ‘S obzirom na to da posao nije mnogo plaćen, možemo makar da se zabavljamo radeći ga!’ Tako smo odlučili da ubacimo više humora nego što je to bila praksa u to vreme u stripovima. Nismo to nameravali, ali to je način na koji smo došli do inventivnih priča koje mogu biti čitane na dva nivoa, kako bi deca mogla da uživaju isto koliko i njihovi roditelji. Uradili smo to i ne shvatajući. U stvari, nakon što sam izgradio Asteriksov lik, trebalo mi je tri meseca da se pojavi u pilot broju – to je mesto na kom je prvi put predstavljen. Radili smo kao pomahnitali ne bismo li došli do ideje da glavna tema budu Gali, ali nam nije trebalo više od 15 minuta da postavimo temelje za sagu i sve likove.“
Ostalo je istorija. Nekoliko decenija kasnije, Asteriksova popularnost bila je veća no ikad, opirući se pomodnim uticajima istom snagom kojom se opire i rimskoj invaziji, oduševljavajući svaku novu generaciju čitalaca koja otkriva duh i avanture našeg prijatelja Gala. Alber Uderco objašnjava: „Upravo zato, ideja o novom animiranom filmu zasnovanom na Asteriksovim avanturama nije ništa neobično. Postoji već sedam adaptacija stripa. Neke su manje, a neke više uspešne. Međutim, kad sam se sreo s ljudima iz studija koji su predložili da radimo ‘Asteriksa i vikinge’, njihov entuzijazam je bio zarazan i ja sam pristao. Tačno su znali šta želim. U prethodnim filmovima imao sam osećaj da likovi nisu u svojim ulogama: bilo je puno pokreta, ali ne i prave glume. Ovog puta su uspeli da učine da likovi glume kao živi ljudi.“
Veliki događaj za film je to što je prvu pesmu u odjavnoj špici – „Let Your Hart Decide“, pevala Selin Dion. U engleskoj verziji filma glasove su pozajmili glumci kao što su: Pol Đamati (Paul Giamiatti) – Asteriks, Bred Geret (Brad Garrett) – Obeliks, Evan Rejčel Vud (Evan Rachel Wood) – Aba, Šon Ostin (Sean Austin) – Kukavitoriks.
Premijera: 5. april 2007. godine u Akademiji 28

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.