U trendu

Bela traka

Žanr: drama, krimi, misterija
Trajanje: 144 min.
Zemlja porekla: Austrija, Francuska, Nemačka, Italija
Nagrade: Kan – Zlatna palma i nagrada FIPRESCI, najbolji evropski film, najbolja režija, Oskar – nominacija za najbolji film van engleskog govornog područja

Glavne uloge:Suzane Lotar (Susanne Lothar), Ulrih Tukur (Ulrich Tukur), Teo Trebs (Theo Trebs), Mihael Šenk (Michael Schenk), Leoni Beneš (Leonie Benesch), Jozef Birbihler (Josef Bierbichler), Rajner Bok (Rainer Bock), Kristijan Fridel (Christian Friedel), Burgart Klausner (Burghart Klaussner), Štefi Kinert (Steffi Kuhnert), Ursina Lardi (Ursina Lardi)

Scenario:Mihael Haneke (Michael Haneke)
Režija:Mihael Haneke (Michael Haneke)

SINOPSIS
U predvečerje Prvog svetskog rata u selu na severu protestantske Nemačke dešavaju se nesreće i pogibije koje kao da najavljuju događaje koji će uslediti. U zajednici u kojoj se nasilje reprodukuje i čiji su pripadnici duboko nesrećni, žrtve neminovno zaboravljaju na ljudskost i postaju nečiji dželati. U toj sredini, gde vladaju stroga pravila ponašanja i vaspitanja, dešavaju se neobične nesreće koje liče na kaznene rituale. Deca iz hora koji vodi seoski učitelj pojavljuju se na mestima na kojima su se desile nesreće. Čini se da ona znaju više od ostalih.
O FILMU
Dobitnik "Zlatne palme", nagrade za najbolji evropski film 2009. godine i evropski film s najviše nagrada u 2009. godini, "Bela traka" je priča o korenima fanatizma u društvu. Mihael Haneke, pored toga što radi na mnogim filmskim projektima, predaje i režiju na Bečkoj filmskoj akademiji. Karijeru je počeo kao scenarista 1967. godine, a nastavio kao slobodni televizijski i pozorišni reditelj. Poznat kao jedan od najbeskompromisnijih i najturobnijih reditelja današnjice, široj javnosti postao je poznat filmom "Skriveno" iz 2005. godine, sa Žilijet Binoš i Danijelom Otejom u glavnim ulogama. Ovaj film je samo u Velikoj Britaniji zaradio oko milion funti, što je zavidna zarada za jedan umetnički film.
I u "Beloj traci" se, kao i svojim ostalim filmovima, Haneke bavi mračnom stranom društva, prikazuje otuđenost i usamljenost pojedinaca, kao i nasilje društva nad pojedincem i pojedinaca jednih nad drugima. Film je snimljen u crno-beloj tehnici i bez saundtreka. Iako je film protumačen prevashodno kao priča o nemačkom društvu i njegovom putu u totalitarizam, nacizam i genocid, Haneke kaže da mu nije bila namera da ispriča samo priču o nacionalsocijalizmu. "Mogao sam da snimim priču o današnjem Iranu i postavim isto pitanje: kako počinje fanatizam?", rekao je Haneke, objašnjavajući da je želeo da ispriča priču o tome kako totalitarne ideologije cvetaju u društvima u kojima ljudi pate.
Pored Zlatne palme na Kanskom festivalu 2009. godine i 2005. godine, Haneke je dobitnik FIPRESCI nagrade i kanske nagrade za najboljeg reditelja. Za Zlatnu palmu nominovan je četiri puta. "Bela traka" je nemački kandidat za priznanje najbolji film van engleskog govornog područja Američke filmske akademije.
Oficijelni sajt

Premijera: Festival autorskog filma;
U bioskopima: 18. februar 2010. godine, bioskop "Balkan"

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.