Beli bog

Žanr: drama
Trajanje: 119 min.
Zemlja porekla: Mađarska, Nemačka, Švedska, 2014

Glavne uloge:Žofija Psota (Zsofia Psotta), Šandor Žoter (Sandor Zsoter), Lili Horvat (Lili Horvath)
Scenario:Kornel Mundruco (Kornel Mundruczo), Viktorija Petranji (Vikoria Petranyi), Kata Veber (Kata Weber)
Režija:Kornel Mundruco (Kornel Mundruczo)

SINOPSIS

Trinaestogodišnja Lili bori se da zaštiti svog psa Hagena. Ona je skrhana tugom kada njen otac konačno ostavlja Hagena na ulici. Ipak, nevino verujući da ljubav može da pobedi bilo kakve poteškoće, Lili kreće da nađe svog psa i spasi ga. Hagen se pridružuje uličnom čoporu, prolazi kroz surov dril kada ga uhvati i trenira organizator krvave borbe pasa, uspeva da pobegne i zajedno sa drugim psima kreće u napad na ljudsku rasu. Na kraju se suočava sa Lili, koja ga sve vreme traži. Da li postoji nada u moguće pomirenje dve vrste?

O FILMU

„Beli bog“ je u maju prošle godine osvojio Gran pri u programu ,,Izvestan pogled“ u Kanu. To je zapravo film o pobuni pasa protiv ljudi. Producentkinja i koscenaristkinja Viktorija Petranji kaže da su ovim filmom autori hteli da pokrenu pitanje čoveka koji sebe smatra bogom. Savremenu dramu o ljudima i psima režirao je Kornel Mundruco po scenariju Kate Veber, Mundrucoa i Petranjijeve.

Film počinje tako što vlasti favorizuju rasne pse i nameću visoke takse na mešance, pa vlasnici odbacuju takve pse i azili postaju pretrpani. Tinejdžerka Lili očajnički se bori da zaštiti svog ljubimca Hagena, ali ga njen otac ipak izbacuje iz kuće. Hagen se pridružuje uličnom čoporu, prolazi kroz surov dril kada ga uhvati i trenira organizator krvave borbe pasa, uspeva da pobegne i zajedno sa drugim psima kreće u napad na ljudsku rasu. Na kraju se suočava sa Lili, koja ga sve vreme traži, a autori ostavljaju izvesnu nadu u moguće pomirenje dve vrste.

Kuriozitet je, a i izuzetan producentski poduhvat, što u filmu učestvuje oko 250 pasa mešanaca. Ekipa je tokom snimanja stekla odgovornost prema ovim psima, pa je otvoren veb sajt preko kojeg je većina ovih „glumaca“ udomljena, a ostalo je još oko 50 nezbrinutih pasa.

Oficijelni sajt:

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.