U trendu

Belle epoque ili Poslednji valcer u Sarajevu

Žanr: drama
Trajanje: 135 min.

Glavne uloge:

Davorin Janjić, Radmila Živković, Vita Mavrič, Petar Božović, Boro Stjepanović, Nebojša Kundačina, Mira Banjac, Tanja Pujin

Scenario: Nikola Stojanović
Režija: Nikola Stojanović

SINOPSIS
Film prikazuje Sarajevo pod austrougarskom okupacijom, u koje Evropa stiže kroz novi način života, automobile, kabare, kino, prostitutke, evropski razvrat i intrige. Među hiljadama prevaranata, spletkaroša i špijuna koji su tada preplavili Bosnu i koji rade za ko zna koga stiže i jedan Francuz, kasnije poznati filmski snimatelj De Beri, s prvom filmskom kamerom. Upravo tom kamerom, igrom slučaja, Anton Valič snimiće neverovatne, autentične kadrove atentata 28. juna 1914. godine u Sarajevu. Taj materijal danas se čuva u skoro svim kinotekama sveta.
O FILMU
Film je snimljen još 1990. godine, a obrada je počela 1991, nekoliko meseci pre rata u Bosni i Hercegovini. Materijal je sačuvan u kući producenta Bakira Tanovića, dok je sve što se nalazilo u „Bosna filmu“ uništeno.
Skoro dve decenije nakon početka snimanja reditelj i scenarista ipak veruje da su se, i bez direktnih zasluga samih autora, potvrdile vrednosti scenarija i konkretizovale aluzije koje povezuju početak i kraj dvadesetog veka.
Stojanovićev film osvojio je gran pri prvog FFS-a u julu 2007. godine u Novom Sadu, a odmah zatim prikazan je premijerno i na Festivalu igranog filma u Puli, gde je održana hrvatska premijera te poslednje jugoslovenske koprodukcije. Pored toga što je tematski posvećen istorijskom periodu uoči Prvog svetskog rata, ovaj film predstavlja i svojevrsnu istoriju kinematografije na području bivše Jugoslavije.
Raskošne kostime koji jasno definišu epohu radila je Emilija Kovačević. Autor muzike je Arsen Dedić.
Premijera: Filmski festival Srbije (FFS) u Novom Sadu
Bioskopska premijera: 16. januar 2008. godine u Domu sindikata

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)