U trendu

Best egzotik merigold hotel

Žanr: komedija, drama
Trajanje: 118 min.
Premisa: U Indiji imamo izreku – sve će biti dobro na kraju. Ako nije dobro, onda nije kraj.

Glavne uloge:Bil Naji (Bill Nighy), Džudi Denč (Judy Dench), Megi Smit (Maggie Smith), Tom Vilkinson (Tom Wilkinson), Dev Patel (Dev Patel)
Scenario:Ol Parker (Ol Parker), Debora Mogah (Deborah Moggach) – roman
Režija:Džon Maden (John Madden)

SINOPSIS
Ovo je film o grupi britanskih penzionera koji odlučuju da potraže bolje mesto za svoje nove dane u Indiji. Privučeni reklamom o obnovi jednog starog, napuštenog hotela, oni odlaze onamo u nadi da će naći prijatnije mesto za život. Suočeni s novim okruženjem, mnogo manje raskošnim od očekivanog, proživljavajući nova iskustva, shvataju da život i ljubav mogu dobiti novu dimenziju tek kada se oslobodimo prošlosti.
O FILMU
Evelin, Daglas, Mjuriel, Norman, Džin, Medž i Grejam čine grupu penzionera koji odlučuju da odu u Indiju i tako uštede preostali novac. Nakon što vide reklamu o luksuznom hotelu za ljude u zrelim godinama, oni odlučuju da upravo tu provedu penziju. Međutim, kad stignu u hotel "Best egzotik merigold", otkrivaju da nije sve baš kao što je reklamirano. Tada počinje avantura, a iskustvo koje dele menja ih zauvek, jer shvataju da se život i ljubav mogu ponovo dogoditi kada se oslobodimo prošlosti. U filmu igraju: Džudi Denč, Megi Smit, Bil Naji, Tom Vilkinson, Ronald Pikap i Dev Patel, mladi glumac poznat po ulozi u filmu "Milioner iz blata".
Hrabri penzioneri stižu u, kako su se oni nadali, "luksuzan dom za zrele godine" u Indiji. Međutim, njihov boravak uopšte nije ono što su zamišljali. Cela avantura započela je novelom britanske književnice Debore Mogah, "These Foolish Things". Ona je zamislila grupu penzionera u besparici, koji su morali da se "autsorsuju" u drugu, jeftiniju zemlju. Ovaj roman publika i kritika zavolele su zbog junaka koji se, u godinama u kojima svi usporavaju i ostaju kod kuće, upuštaju u putovanje koje će im promeniti život.
Scenarista Ol Parker rado je prihvatio priliku da napiše scenario. "Video sam priliku da napišem drugačiju romantičnu komediju, o ljudima koji su u šezdesetim i sedamdesetim godinama", kaže on. Za reditelja su producenti izabrali jednog od najboljih engleskih filmskih pripovedača – Džona Madena, čija ostvarenja uključuju dobitnika Oskara za najbolji film – "Zaljubljeni Šekspir", i noviji triler "Dug". Madenu se dopao zaplet: sedmoro ljudi u životnoj fazi u kojoj su sve mogućnosti nestale i koji se pronalaze u čudnom i pretećem novom svetu. "Scenario je bogat i zabavan i nije samo komedija… Takođe se bavi pitanjima – može li se krenuti iz početka? Je li ikada kasno za promenu?"
"Best egzotik merigold hotel" nalazi se usred Radžastana, jedne od najromantičnijih indijskih država. Radžastan je kaleidoskop hramova, starih kraljevstava i živopisnih sarija sa jedne strane i vrtoglavo brzih modernih gradova s druge. To okruženje je onoliko strastveno i egzotično koliko jedan prosečni britanski građanin može da zamisli, ali i podjednako nerazumljivo. Susret s Indijom neminovno izaziva trenutni kulturni šok.
O REŽISERU
Džon Maden (reditelj)
Renomirani reditelj britanske televizije proslavio se izuzetno popularnim filmom "Zaljubljeni Šekspir" (1998), koji mu je doneo Oskara. Režirao je i radijske adaptacije za "Ratove zvezda" (1977), potom i "Ratovi zvezda: imperija uzvraća udarac" (1980), kao i "Povratak Džedaja" (1983). Maden je reditelj i filmova "Mandolina kapetana Korelija" (2001), "Dokaz" (2005) i "Dug" (2011).
O STANOVNICIMA HOTELA
Evelin (Džudi Denč)
Bračni status: skorašnja udovica. Finansijski status: naslednica muževljevih skrivenih dugova. U potrazi za: poslom (i osećajem nezavisnosti).
Mjurijel (Megi Smit)
Bračni status: dugogodišnja domaćica i domarka. Finansijski status: jedino što joj je potrebno je novi kuk. U potrazi za: najbržim putem iz Indije.
Grejam (Tom Vilkinson)
Bračni status: samac bez obaveza. Finansijski status: dobrostojeći, ali i s velikim troškovima zbog ljubavi prema raskoši. U potrazi za: prošlošću koju je ostavio za sobom.
Daglas (Bil Naji)
Bračni status: u braku, s decom. Finansijski status: napravio je grešku jer je penzijski fond pozajmio ćerki. U potrazi za: načinima da umiri svoju ženu i, možda, za promenom.
Soni (Dev Patel)
Soni je najneorganizovanija osoba na svetu, ali u isto vreme veoma mu je stalo da ugodi ljudima. Doterao je u Fotošopu brošuru hotela "Merigold" kako bi mesto izgledalo idilično, i sada mora da navede goste da poveruju da je taj hotel sve ono što im je obećao.
Oficijelni sajt

Premijera: FEST 2012
U bioskopima: 22. mart 2012. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.