Braća Blum

Žanr: avantura, drama, romansa
Trajanje: 109 min.
Premisa: Oni nikada neće dozvoliti da se istina ispreči između njih!

Glavne uloge:Rejčel Vajz (Rachel Weisz), Ejdrijen Brodi (Adrien Brody), Mark Rufalo (Mark Ruffalo), Rinko Kikuči (Rinko Kikuchi), Robi Koltrejn (Robbie Coltrane)

Scenario:Rajan Džonson (Rian Johnson)
Režija:Rajan Džonson (Rian Johnson)

SINOPSIS
Blum i Stiven su braća, profesionalni prevaranti koji žele da svoju karijeru okončaju unosnom obmanom ekscentrične bogatašice Penelope u spektakularnoj avanturi koja će ih odvesti na put oko sveta. Blum se smišljeno uvlači u život dosadne i usamljene bogate naslednice iz Nju Džersija. Kada iskrena romansa među njima počne da cveta, on će doći u situaciju da preko volje mora da zloupotrebi njenu naivnost.
Ali, Penelope je već zagrizla mamac i impulsivno se priključuje Blumu, Stivenu i seksi Japanki po imenu Bang Bang na prekookeanskom brodu na putu za Grčku. Penelope je ubeđena da je pred njom avantura života i nudi ček od milion dolara za taj dil. Dok četvorka prolazi kroz Atinu, Prag, Meksiko, Sankt Peterburg, lanac prevare steže se sve čvršće i Blum počinje da se pita da li je njegov brat smislio najopasniju prevaru svog života.
O FILMU
Producent filma kaže: "Ono što me je privuklo ovom projektu je način na koji film opada i raste. Vi mislite da je reč o jednom, a ono pređe u nešto drugo. Film ima sposobnost da bude istovremeno neizmerno šarmantan, zabavan i razgaljujući. Lokacije su predivne i egzotične; karakteri, priča i ovaj predivan izbor glumaca bili su nam znak da radimo ovaj film".
Glumačka podela filma uključuje tri dobitnika Oskara, jednog nominovanog za ovo prestižno priznanje, kao i neke vrlo poštovane glumce današnjice. Veći broj glumaca je dobro poznat po ozbiljnim dramskim ulogama, ali "Braća Blum" su im dala jedinstvenu priliku da se prikažu u svetlu komedije. "Izbor glumaca je neverovatan", kaže Stern. "Očigledno, Edrijen, Mark, Rejčel i Rinko su sjajni glumci. Ali, mislim da će publika biti iznenađena njihovim izvođenjima. Rejčel je tako pobedonosna u ulozi Penelope. Ona je velika ozbiljna glumica, a njena sposobnost da bude harizmatična zaista nas je privukla".
Filmska ekipa je planirala da sve snimi u Pragu i na Malti, ali ekspedicija zadužena za lokacije otvorila im je oči ka drugim mogućnostima. Crna Gora je bila savršeno okruženje za Blumovo ostrvo-utočište, a kada je filmska ekipa stigla u Beograd, shvatili su da ovaj grad mogu iskoristiti kao Sankt Peterburg i Berlin. U to vreme zima je polako napuštala istočnu Evropu i vreme se pokazalo kao velik izazov. "Prve nedelje u Beogradu i okolnom području bili smo zarobljeni, s teškom kišom koja je neprestano padala svaki dan", kaže Bergman. To je zapravo završilo dosta stvari za film. Izgleda divno".
Kiša je bila mnogo veći problem u Crnoj Gori, gde su radili na udaljenom ostrvu. "Bilo je vrlo važno imati dobro vreme zato što se tamo jedino može doći u malom brodu na koji može stati samo 15 ljudi", kaže Bergman. "Tamo nema mesta za odmor. Tamo nema ničega. Nema ni sobe u kojoj bi se odselo. A vreme je bilo loše čitave dve nedelje, koliko smo bili u Crnoj Gori". Za ekskluzivni voz kojim braća i Penelope putuju kroz Evropu filmski stvaraoci izabrali su u jedinstvenu imovinu – voz jugoslovenskog predsednika Tita. Kupei, garniture i kola za spavanje su očuvani, u vozu još postoji tamni parket, tu je i debeli luksuzni tepih, stilski nameštaj i sve ostalo, baš kao kada je dizajniran u 1947. godine.
"Voz maršala Tita!", uzvikuje Koltrejn, koji je takođe poznavalac svih stvari koje se tiču železnice. Prolazio sam kroz čitav voz, zato što volim mašine. Pisao sam knjige o istoriji železnice i samo zadovoljstvo lutanja svud okolo po njemu bilo je magično. Da sam ikada poželeo da budem na čelu države, ja bih imao voz upravo kao ovaj. Predivan je. Bizarno, većina mondenskih hotela na Menhetnu izgledaju upravo baš tako – i oni misle to je to nešto novo. Ja kažem: ‘Momci, otvorite neku od istorijskih knjiga’".
"Ovo je velika avantura koja nas vodi na put oko sveta, i svet je ekscentričan i zabavan, ali tu ima dosta stvari. Definitivno sam uneo dosta stvari u to. Sviđa mi se što se na kraju sve spaja, ali ne na način na koji bi neko očekivao da se reši film o prevarantima". "Ovo je veoma poseban film u kome smo mi mogli da učestvujemo. To je Džonsonov film, pre svega. Njegov osećaj za humor je jedinstven. On ima sopstveni način pripovedanja. Ovaj film ima stvarnu dubinu i veliko srce, i mislim ovo će biti ona vrsta filma o kome će ljudi pričati godinama", dodaje producent Stern.
O REŽISERU
Rajan Džonson (reditelj i scenarista)
Nagrađivan i slavan od mladih dana, svoj filmski stil razvijao je tokom tinejdžerskih godina kroz gledanje klasičnih filmova i stvaranje kućnih filmova sa svojim prijateljima. Njegov prvi film – "Brick", savremena srednjoškolska misterija nadahnuta kontroverzama tvrdih detektivskih fikcija, osvojio je specijalnu nagradu žirija za originalnu viziju na Sandens filmskom festivalu. Sada, s filmom "Braća Blum", Džonson stavlja svoj jedinstveni pečat na drugačiji klasični žanr.
Oficijelni sajt

Premijera: 23. septembar 2009. godine, bioskop "Kolosej" TC Ušće u 20 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.