Bratz – šminkerke

Žanr: tinejdžerska komedija
Trajanje: 110 min.
Premisa: One su Cool. One su In. One su Bratz!

Glavne uloge:

Logan Brauning (Logan Browning), Dženel Periš (Janel Parrish), Natalija Ramos (Nathalia Ramos), Skajler Šej (Skyler Shaye), Džon Vojt (Jon Voight)

Scenario:Suzan Estel Džensen (Susan Estelle Jansen)
Režija:Šon Maknamara (Sean McNamara)

SINOPSIS
Jasmin, Džejd, Saša i Kloi oduvek su najbolje prijateljice. Od prvog susreta postale su nerazdvojne i podržavale su jedna drugu u razvijanju ličnosti, talenata i fantastičnog modnog stila. Međutim, kad uđu u srednju školu, za četiri drugarice počinje sasvim drugačiji život, nalik na džunglu. Prvi put otkrivaju kako izgleda život u kome su tinejdžeri međusobno podeljeni u grupice kojima upravlja Meredit.
Devojke osećaju da se sve više udaljavaju jedna od druge, pa odlučuju da se udruže da bi međusobno podelile psihološki teret. Na kraju shvataju da istinska snaga leži u zauzimanju za sopstvene prijatelje, ostajanju veran sebi i ostvarivanju svojih snova i težnji.
O FILMU
Izuzetno popularne lutke Brac najzad su oživele u filmu „Šminkerke“. To je prvi igrani film nastao na osnovu ovih lutaka koje su u trendu. Gledaoci će imati priliku da vide priču o četiri tinejdžerke koje predstavljaju iskrenost, druženje i prijateljstvo.
Avi Arad komentariše: „Ono što je Iks-men za dečake, Šminkerke su za devojčice.“ Šta je ovog legendarnog producenta, čije ime nalazimo na poznatim filmovima kao što su Spiderman, Hulk, X-Men, Ghost Rider i Fantastična četvorka, nateralo da se uključi u produkciju ovog filma? Odgovor je – prijateljstvo.
To je vrednost koju film propagira. Arad navodi: „Ajzak Larijan je moj dugogodišnji prijatelj. Osetio sam da se ovim filmom tinejdžerkama može ispričati priča povezana sa samopuzdanjem i verom u sebe. To je vrlo osetljivo razdoblje, u kome škola liči na džunglu. Ovaj film je zaista poseban i mislim da se dotiče istih filozofskih pitanja koja su prisutna i u ostalim filmovima na kojima sam radio. Ono što ove lutke čini posebnim jeste njihova raznolikost.“
Ajzak Larijan, tvorac lutaka, dodaje: „Ljubitelji lutaka već dugo čekaju film o svojim miljenicama. To je film o prijateljstvu i o promociji i prihvatanju različitosti.“ Producent Pol nadovezuje se rečima: „Avi je veliki pripovedač. Ako sednete pored njega i zatvorite oči, on će vas rečima odvesti u sasvim novi svet. Svidela mi se zamisao da ove četiri tinejdžerke povedu decu u veliku pustolovinu.“
Arad komentariše: „Ovaj film je oštar, ali i zabavan. Srećni smo što smo našli reditelja koji je prepoznao mesta u scenariju u kojima je naglasak na žrtvi koju su klinci spremni da podnesu jedni za druge. Prisutan je osećaj za pravdu i iskupljenje i to je ono što je i Šona privuklo filmu. Šon je iz glumaca izvukao celi spektar emocija, uvek zadržavajući stav pun poštovanja i zabavnu atmosferu.“
Postoji izreka da prijateljstvo možemo istinski da cenimo samo kada ono dođe na proveru. To je lekcija koju i junakinje filma imaju na umu dok prolaze kroz pustolovinu ispunjenu mukama koje donosi srednjoškolski život. Na početku filma grupa nerazdvojnih prijateljica priprema se za prvi dan srednje škole i jedna drugoj potvrđuju da će zauvek ostati najbolje prijateljice. Ipak, četvorka nikad nije bila izložena pritiscima koje sa sobom donosi pokušaj da se uklopiš u stroga pravila prema kojima se ponašaju pripadnici grupa kojih je škola prepuna.
Devojke proširuju vidike upoznajući nove prijatelje i baveći se aktivnostima koje ih zanimaju – Džejd se pridružuje naučnoj grupi, Saša postaje navijačica školskog tima, Kloi se druži s fudbalerkama. Uskoro počinju da se međusobno udaljavaju. Uz domaće zadatke i društveni život, njihovo prijateljstvo potisnuto je u drugi plan.
Upravnik škole, gospodin Damli (Džon Vojt), školom upravlja kao zatvorom. Njegova kćerka Meredit usvojila je isti obrazac ponašanja i želi da ima kontrolu nad svim učenicima, pa ih međusobno deli u različite grupe. Kako priča odmiče, selimo se dve godine u budućnost i vidimo četiri nekad nerazdvojne prijateljice koje jedva da se i pozdravljaju. Baš kad se učini da je sve propalo, umešaju se zvezde.
Kloi nepromišljeno izazove borbu hranom u školskom dvorištu i četiri devojke završe u pritvoru. Na početku se međusobno optužuju za raspad prijateljstva. Jasmin se drži po strani i ne priča puno, samo podseti devojke da su njih četiri nekad bile nerazdvojne poput porodice i da su jedna drugu podržavale. Devojke počinju da se prisećaju starih vremena i pokušavaju da otkriju kako se njihovo prijateljstvo raspalo. Obećavaju jedna drugoj da više neće nikome dozvoliti da ih razdvoji. Zaklinju se da će ujediniti celu školu uz pomoć vere u vlastite sposobnosti, zauzimanja za sebe i za prijatelje, te prepoznajući i slaveći različitost.
Njihov naum nimalo ne olakšava Meredit, koja oseća da gubi kontrolu nad učenicima. Ona počinje da organizuje žurku na kojoj će prijateljstvo nerazdvojne četvorke doći na pravu proveru.
Uticaj mode na tinejdžerke ne možemo zanemariti. Kao što reditelj kaže, „moda je specijalni efekat filma“. Kostimografkinja Bernadin Morgan navodi: „Morali smo da obučemo pankere, navijačice, naučnike, decu koja vežbaju jogu – svi oni morali su da imaju prepoznatljivu odeću, jer svaka grupa odećom želi da pokaže svoju pripadnost.“
O REŽISERU
Šon Maknamara (reditelj)
Jedan je od vrlo traženih reditelja, a nedavno je završio rad na filmu „The Cutting Edge 2“. Pre toga režirao je filmove: Raise Your Voice, The Even Stevens Movie, za koji je nominovan za nagradu udruženja reditelja, Race To Space, Treehouse Hostage, Casper Meets Wendy, Casper – A Spirited Beginning, P.U.N.K.S, 3 Ninjas, High Noon At Mega Mountain, The Adventures of Galgameth, Candid Camera, Totally Hidden Video, Hollywood Chaos i The Amazing Live Sea Monkeys.
Režirao je i serije: „The Secret World Of Alex Mack“, „The Adventures Of Capricorn“, „Kids Incorporated“, „Peepers“, „Fox“, Sightings“, „Hollywood Stuntmakers“, „U.S. Customs Classified“ i „That’s So Raven“, koja je nominovana za nagradu Emmy.
O GLUMCIMA
Natalija Ramos (Jasmin)
Rođena je u Madridu. Četiri rodine nakon njenog rođenja porodici se preselila u Australiju, a nakon toga u Majami, gde i danas živi. Budući da joj se roditelji bave muzikom, Ramosova je oduvek želela da postane glumica ili pevačica.
Dženel Periš (Džejd)
Ova Havajka se od detinjstva se bavi muzikom. Sa šest godina pobedila je na državnom takmičenju u pevanju i angažovana je za ulogu u predstavi „Jadnici“. Upisala je studije glume, nastavila s kursom pevanja, naučila da svira klavir i postala glavna pevačica grupe „Impuls“. Pojavila se u brojnim televizijskim serijama.
Logan Brauning (Saša)
Rođena je i odrasla u Atlanti i učenica je srednje škole. Gostovala je u serijama. Glumila je u reklamama, muzičkim spotovima i školskim predstavama. Peva, pleše i svira akustičnu gitaru, a bavi se i humanitarnim radom.
Skajler Šej (Kloi)
Rođena je i živi u Los Anđelesu. Imala je gostujuće uloge u serijama „Uvod u anatomiju“, „Veronika Mars“ i „Zločinački umovi“. Igrala je i glavnu ulogu u filmu „Bebe genijalci“.
Čelzi Stab (Meredit)
Rođena je u Feniksu u Arizoni. Sa samo devet godina dobila je ulogu u školskoj predstavi i shvatila da je „pronašla svoje mesto“. Imala je gostujuće uloge u serijama „Cracking Up“, „Listen Up“, „The Amazing O’Malleys“ i „Summerland“.
Džon Vojt (upravnik Damli)
Karijeru je započeo pozorišnim ulogama, a 60-ih godina gostovao je u serijama „Coronet Blue“ i „Gunsmoke“. Prvu značajniju ulogu ostvario je u filmu „Hour of the Gun“, a usledila je glavna uloga u filmu „Ponoćni kauboj“, za koju je bio nominovan za Oskara.
Godine 1972. ostvario je značajnu ulogu u filmu „Deliverance“, dok je za ulogu ratnog veterana u filmu „Coming Home“ osvojio Oskara. Tokom 80-ih godina glumio je u filmovima „The Champ“, „Looking to Get Out“, „Table For Five“ i „Runaway Train“, koji mu je doneo još jednu nominaciju za Oskara.
Ostali filmovi u kojima je glumio su: „Chernobyl: Final Warning“, „The Sinking of the Rainbow Warrior“, „Eternity“, „Vrelina“, „Nemoguća misija“, „Rosewood“, „Anaconda“, „Most Wanted“, „National Treasure: Book of Secrets“, „Pride and Glory“, „Transformers“, „Glory Road“, „Pope John Paul II“, „Five People You Meet in Heaven“, „Holes“ i „The Rainmaker“, za koji je bio nominovan za Zlatni globus.
Oficijelni sajt

Premijera: 17. januar 2008. godine u bioskopima Delta City – STER City Cinemas i Roda Intermezzo Cineplex

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.